Diari La Veu del País Valencià
El ‘Morelladon beltrani’, en segona posició dins del ‘Top Ten’ Mundial dels fòssils descoberts
RedactaVeu / Morella

La revista internacional Plos One, una de les principals publicacions sobre investigacions paleontològiques, elabora cada any un llistat amb els deu descobriments més importants de fòssils de vertebrats de tot el món. Professionals de la paleontologia, científics i aficionats voten entre les seues preferències per a elaborar la llista que acaba de publicar-se en la seua nova edició. Encapçala la taula el dinosaure Gualicho shinyae localitzat a la Patagònia argentina. En segona posició apareix un altre dinosaure, el Morelladon beltrani, localitzat a Morella i que ocupa la primera posició del rànquing espanyol.

En la 76 reunió anual de la Societat Americana de Paleontologia de Vertebrats, celebrada del 26 al 29 d’octubre a Salt Lake City (Utah, EUA), la revista científica Plos One va promoure l’elecció dels 10 descobriments paleontològics de vertebrats més importants de l’any. Es va realitzar a través d’una votació oberta sobre 38 treballs científics. El dinosaure dels Ports, el Morelladon beltrani, ha aconseguit la segona posició en aquesta important selecció.

Els guardonats d’aquest any tenen clarament un accent hispà, ja que entre els 6 primers trobem un treball d’Argentina guanyador d’aquesta edició amb la troballa d’un dinosaure teròpode de la Patagònia; un altre de Veneçuela, amb la d’una serp aquàtica, i 3 d’Espanya (el dinosaure ornitòpode de Morella (Castelló), els cocodrils de Lo Hueco (Conca) i el mamífer de Loranca del Camp (Conca)).

La segona posició aconseguida per Morelladon confirma la destacada repercussió científica i social del primer dinosaure morellà. Les característiques físiques d’aquest dinosaure, especialment la vela dorsal, han despertat un gran interès en els investigadors, ja que els podria ajudar a determinar la diversitat de dinosaures herbívors dels ecosistemes del Cretaci Inferior europeu. A l’impacte científic s’ha unit l’impacte social, ja que ha estat protagonista principal de l’exposició “Grans i petits” de l’Ajuntament de Morella i ara ho és de l’exposició “Els nostres dinosaures” al Museu de Ciències Príncep Felip de València. I, fins i tot, també s’ha convertit en personatge d’algun videojoc.

Rhamsés Ripollés, alcalde de Morella, destaca que ‘és una mostra més de la importància paleontològica que té Morella i tota la comarca dels Ports i també del gran treball científic que s’està fent’. Per la seua part, el paleontòleg, el morellà José Miguel Gasulla, un dels descobridors del Morelladon beltrani també ha manifestat que “és una nova alegria que ens porta aquest descobriment i és molt especial per a nosaltres que Plos One i tota la gent que ens ha seleccionat haja destacat la importància de la descoberta i del treball realitzat amb aquesta segona posició a nivell mundial”. I tots dos han coincidit que esperen que “aquest fet també faça avançar d’una manera decidida en la col·laboració amb altres administracions per a posar en valor tot aquest patrimoni i que puga ser un autèntic revulsiu socioeconòmic per als Ports”.

Comparteix

Icona de pantalla completa