Diari La Veu del País Valencià
Zaplana, Camps, Fabra i Puig, citats en la comissió de les Corts sobre Ciegsa
EP / València

Els grups parlamentaris PSPV, Compromís, Ciutadans (C’s) i Podem han reclamat que els expresidents de la Generalitat Eduardo Zaplana, Francisco Camps i Alberto Fabra compareguen en la comissió d’investigació de les Corts sobre l’empresa pública Ciegsa. Per la seua banda, el PP ha demanat que intervinga l’actual cap del Consell, Ximo Puig, per la seua condició d’alcalde de Morella (els Ports) quan Ciegsa va construir allí un institut.

Els diputats Ana Barceló (PSPV), Belén Bachero (Compromís), Antonio Woodward (C’s) i Sandra Mínguez (Podem) han presentat en roda de premsa una proposta de pla de treball per a la comissió de recerca sobre Ciegsa −investigada dins de l’operació Taula, derivada del cas Imelsa− per a aclarir els sobrecosts en la construcció d’infraestructures educatives i depurar possibles responsabilitats. A continuació, els populars José Juan Zaplana i Beatriz Gascó han presentat un pla de treball alternatiu.

El primer pla de treball, tal com ha explicat Sandra Mínguez, proposa 62 compareixences, entre elles les dels expresidents Zaplana, Camps i Fabra; l’exvicepresident Víctor Campos; els exconsellers d’Educació María José Català, José Císcar, Alejandro Font de Mora −actualment vicepresident segon de les Corts− i Esteban González Pons; o els exconsellers d’Economia i Hisenda Gerardo Camps i Juan Carlos Moragues.

També cita l’expresident de la Diputació de València Alfonso Rus; l’exsíndic major de Comptes Rafael Vicente Queralt; extreballadors de Ciegsa; persones que van treballar com a alts càrrecs en aquesta empresa, com l’exgerent Marcos Benavent, i responsables de signatures encarregades de la construcció de centres educatius, entre uns altres.

Quant a la sol·licitud de documentació que proposen, Antonio Woodward ha detallat que es divideix en quatre àrees. Demanaran a la Conselleria d’Educació copies de l’acord de constitució de Ciegsa, de les actes dels consells d’administració, el llistat de licitacions realitzades i la relació dels pagaments efectuats.

A la Conselleria d’Hisenda, reclamen els informes de la Intervenció General de la Generalitat sobre l’empresa pública; a la Secretaria Autonòmica de Presidència demanaran els informes de l’Advocacia General, i a la Sindicatura de Comptes, els informes elaborats sobre aquesta mercantil entre els anys 2001 i 2014.

També demanaran documentació a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, en concret, els informes que va elaborar sobre les licitacions de Ciegsa o els requeriments que va efectuar a l’empresa pública.

La Sindicatura de Comptes va alertar de “sobrecosts”

La socialista Ana Barceló ha subratllat que ja l’any 2002 la Sindicatura de Comptes va alertar de “sobrecosts” en Ciegsa. També ha manifestat que el grup socialista en 2001 va sol·licitar a la Generalitat documentació sobre aquesta empresa pública, però no li la va facilitar i ha ressaltat que “l’opacitat i falta d’informació a l’oposició ha sigut la tònica dels governs del PP”.

Des de Compromís, Belén Bachero ha explicat que a pesar que la creació d’aquesta comissió d’investigació es va aprovar per unanimitat, han preferit plantejar un pla de treball sense el grup popular perquè investigaran la gestió entre els anys 2000 i 2014, en els quals el Partit Popular governava al País Valencià, per la qual cosa “el PP és part en tot açò”. No obstant açò, Antonio Woodward, de C’s, ha destacat que intentaran aconseguir un “consens” amb el PP i “enriquir” amb les aportacions del grup popular el seu pla de treball.

“Deixar al marge de la negociació” al grup popular

Per la seua banda, el diputat del PP José Juan Zaplana ha acusat el PSPV, Compromís i Podem de “deixar al marge de la negociació” al grup popular i ha denunciat que pretenen “tenir-nos presoners i posar-nos una mordassa perquè les nostres propostes no es vegen”.

Zaplana, qui creu que la resta de grups “ja tenen les conclusions redactades”, ha explicat que va plantejar elaborar un pla de treball conjunt “de consens”, però no ho han acceptat. En qualsevol cas, ha dit que està dispost a “posar en comú els dos plans per a arribar a la comissió amb un únic text”. “Som els primers interessats que se sàpiga la veritat i que un presumpte acte delictiu no anul·le el treball de Ciegsa”, ha manifestat José Juan Zaplana.

Tres eixos

Respecte al pla de treball del PP, ha explicat que es divideix en tres eixos. El primer és el perquè de la creació de Ciegsa i, per a açò, sol·liciten les compareixences de tots els alts càrrecs i tècnics que van col·laborar en la creació de l’empresa.

El segon eix es refereix a l’evolució del treball de Ciegsa en la construcció i millora de centres educatius, en el qual demanen que se citen els consellers d’Educació des de l’any 2003, dirigents d’aquesta empresa pública, redactors, directors d’obra i constructors de 30 centres, així com membres de les meses de contractació.

Compareixença de Ximo Puig

També reclamen la compareixença de Ximo Puig per la seua condició d’alcalde de Morella quan es va construir l’IES Els Ports, que “va costar 7,9 milions d’euros, amb importants sobrecosts”, perquè la parcel·la que va cedir l’Ajuntament per a construir l’institut tenia “deficiències” i va obligar a reforçar la muntanya pròxima, entre altres actuacions. Al seu judici, “sobrecost no necessàriament vol dir corrupció”.

Quant al tercer eix del pla de treball del PP, tracta dels mecanismes de control de Ciegsa i, per açò, demanen les compareixences de l’exsíndic major de Comptes Rafael Vicente Queralt i d’auditors, interventors i advocats.

Comparteix

Icona de pantalla completa