Diari La Veu del País Valencià
Musics valencians inauguren el New Music Festival de Lousville als EUA

Sixto Ferrero / València.

Una de les conseqüències del nostre particular planter de músics és que en produeix en tanta quantitat que, com es dóna el cas, hi ha músics valencians a quasi qualsevol indret del món occidental.

La propera edició del New Music Festival de la Universitat de Louisville, a Kentucky, comença el 9 de novembre i comptarà amb un conjunt conformat, en bona mesura, per músics i compositors valencians que treballen al Conservatori Superior de Castella-la Manxa. El conjunt serà l’encarregat d’inaugurar el festival de músiques d’avantguarda i ho farà amb Sound space for Cervantes, un espectacle multidisciplinari creat a partir de diferents composicions que, “aprofitant l’Any Cervantes, recorren els textos de l’escriptor i els llocs que visità (Grècia, Itàlia, Algèria, Portugal i Espanya)”, explica el compositor i director de Xella, José Miguel Fayos.

El projecte rebé l’impuls d’una beca Erasmus +. “És la primera vegada que un projecte format per compositors i intèrprets rep un suport així”, afirmava Fayos a aquest diari, “i que aconseguim inaugurar un dels festivals de música d’avantguarda més destacats d’Amèrica del Nord. És una gran oportunitat”.

Fayos, qui fa classes de composició actualment al Conservatori Superior de Castellà la Manxa, participa amb dos obres i, a més, assumeix la direcció d’aquelles que per la seua configuració requereixen una major compenetració.

L’espectacle compta amb tècniques compositives d’avantguarda, com explica el mestre de Xella. Per exemple, “el so que genera l’escriptura de Cervantes està processat, comptem amb instruments preparats, i l’electrònica es processa en algun moment en temps real, però també juguem amb la il·luminació per a adobar els timbres que conformen cada obra, que té un caràcter de multifunció”. Així, podem trobar-nos, per qualsevol zona de l’auditori, un trio, un solo amb electrònica, un duo, un quintet…

L’auditori que acull el concert és el Gheens Science Hall & Rauch Planetarium, de la Universitat de Louisville, un lloc propici per explorar el so i la il·luminació. Paral·lelament al festival també “farem una conferència i hi participarem en diverses xarrades”, conclou el compositor valencià.

En el conjunt hi participen intèrprets de trajectòria internacional com el trompetista Manuel Blanco, qui estudià al Conservatori Superior de València; el trompetista José Antonio García; el violoncel·lista Eduardo González; el percussionista de Bunyol Miguel Ángel Orero, i el clarinetista de Borriana Raúl Traver. Entre els compositors, hi són Francisco Javier Pérez, Pedro Navarro i els valencians Julián Ávila i el mateix José Miguel Fayos-Jordán.

Comparteix

Icona de pantalla completa