Diari La Veu del País Valencià
Ximo Puig adverteix sobre el procés ‘recentralitzador’ de l’Estat
ACN / València

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha advertit aquest dimecres sobre el procés de “recentralització” de l’Estat, amb recursos “permanents” al Tribunal Constitucional (TC) sobre lleis autonòmiques, i amb una mirada “antiautonòmica” per part del govern espanyol. Puig ha fet aquestes manifestacions als periodistes després d’un acte en el qual ha reclamat inversions per al transport metropolità de València, acompanyat d’alcaldes i de la consellera d’Habitatge i Obres Públiques, María José Salvador. En opinió del cap del Consell, l’estat espanyol es troba en un procés “d’involució” que considera “negatiu per a resoldre el problema territorial d’Espanya”. Puig ha afegit que el Tribunal Constitucional està prenent algunes decisions “que van més enllà del que és raonable, amb sentències clarament anticonstitucionals”.

El cap del Consell s’ha mostrat “preocupat” pel que ha definit com “deriva centralista de les elits centralistes de l’Estat”. Al respecte, ha indicat que el govern espanyol ha dut al TC el decret del govern valencià sobre universalització del dret a la sanitat i la derogació dels copagaments. El Constitucional, a més, ha anul·lat part de la Llei d’unions de fet així com la Llei de règim econòmic matrimonial, basades en el Dret Foral valencià. Pendent també al TC es troba la Llei valenciana de custòdia compartida, del 2011.

Puig ha indicat que, a més de la crisi econòmica i democràtica, hi ha una crisi territorial, “i solucionar-la significa ser capaços d’entendre la pluralitat d’Espanya”. Ximo Puig ha afegit que “no només hi ha un govern jeràrquic que mana a unes comunitats, les comunitats som estat i hem de codecidir moltes coses. Sembla que això no s’entén”.

Comparteix

Icona de pantalla completa