Diari La Veu del País Valencià
CCOO PV urgeix al Consell mesures tangibles i urgents contra la desocupació

RedactaVeu / València.

Ana María García Alcolea, secretària d’Ocupació de CCOO PV, insta el Consell a engegar polítiques de xoc en matèria d’ocupació, independentment de la lleu millora de l’atur registrat en el nostre territori, destacant que solament el 9,4% dels contractes van ser indefinits.

Al País Valencià, 431.018 persones s’han registrat en el mes d’octubre com a demandants d’ocupació, una xifra que suposa un descens de 6.875 demandants respecte al mes anterior.

“Sempre és un motiu d’alegria que baixe la desocupació, per inestables que siguen les causes del descens i malgrat la fefaent mala qualitat dels contractes” matisa Alcolea.

A la demarcació d’Alacant s’ha incrementat l’atur registrat en 630 persones, a la de Castelló el registre ha disminuït en 1.466 persones i a la de València la desocupació registrada ha experimentat un descens de 6.039 demandants.

La responsable sindical de formació i persones aturades reitera la necessitat de jutjar amb prudència una millora tan volàtil que no genera esperança en un canvi real ni sostenible de les duríssimes situacions de precarietat, pèrdua d’horitzó i pobresa laboral que arrosseguen les famílies treballadores valencianes.

“Necessitem que el Consell actue perquè aquesta autonomia no pot permetre’s que la principal eixida per als seus joves encara siga l’autoexili o la rebaixa d’expectatives professionals, tant de condicions com per sobrequalificació” reclama García Alcolea.

Davant les dades de desocupació, CCOO PV enumera prioritats polítiques i empresarials enfront de la temptació de la resignació “no hi ha temps de celebrar repunts aïllats que no modifiquen la tendència de consolidació de la pobresa laboral, no caben més retards”.

-Desenvolupament eficaç i eficient de les Polítiques Actives d’Ocupació, superant el greu retard en la publicació, engegada i desenvolupament efectiu de les ordres dependents de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball (orientació professional, formació i inserció).

-Pla Valencià de Formació Professional de caràcter integral i plurianual que connecte les necessitats formatives i productives.

-Inversió i impuls de sectors productius que generen ocupació de qualitat (industrial, energies renovables, eficiència energètica dels habitatges, dependència, sanitat, educació, etc).

-Protecció social a les persones que suplisques les manques de no tenir un treball i no disposar de prestació per desocupació.

A l’octubre s’han realitzat 19.931 contractes més que en el mes de setembre, el 90% dels quals són temporals. De tots els contractes realitzats el 66% correspon a l’expansiu sector serveis, “el campió de l’ocupació ho és també de rotació, cosa que imprimeix el 90% dels contractes celebrats la fragilitat d’una modalitat contractual pensada per a excepcions que ha esdevingut en norma: obra o servei i circumstàncies de la producció.

El sindicat considera que aquest repunt respon a condicions indesitjables de parcialitat i repartiment indecent del treball. Quasi mig milió de persones seguiran en desocupació, amb una contractació efímera, fonamentalment temporal, i amb una taxa de cobertura per desocupació del 47% de la població.

La conseqüència no és únicament que més de la meitat de la població de la nostra comunitat que està apuntada a l’atur no accedeix a cobertura alguna, sinó que el més probable és que no es registren com a demandants d’ocupació “millorant” l’estadística i autoexcloent-sed de programes de formació, etc..

El mes d’octubre acusa, en positiu, els efectes d’un model cíclic marcat per l’estacionalitat, en el qual s’aferma la volatilitat contractual i l’excessiva rotació. Respecte al gènere, la desigualtat estructural del nostre mercat laboral segueix consolidant la bretxa d’accés, retribució i manteniment de l’ocupació a les dones, especialment colpejades per l’atur i la contractació precària.

Comparteix

Icona de pantalla completa