Diari La Veu del País Valencià
Colomer presenta una nova Llei de Turisme que pretén ser clau en l’economia valenciana
RedactaVeu / València

“Ara que les xifres són positives, és hora de respondre amb una llei que siga de tots, per açò cerquem el màxim consens tant entre el sector com amb la societat valenciana”, ha dit el secretari autonòmic de l’Agència Valenciana del Turisme, Francesc Colomer, en la presentació de l’esborrany de la nova llei de Turisme.

L’esborrany per a la futura Llei de Turisme del País Valencià contempla un increment de les sancions a apartaments il·legals i incorporarà nous actors en les labors d’inspecció per a combatre l’intrusisme i la competència deslleial en el sector.

Un moment de la presentació. Foto: GVA.

Colomer ha anunciat que la Cambra de Comerç de València “serà un dels òrgans que formaran part del futur comitè estratègic inclòs en la futura Llei de Turisme” que “serà una de les grans aportacions a la nova governança, on tot l’ecosistema públic i privat tindrà acomodament per a definir i avaluar la política turística de la Generalitat”. Així, ha incidit que es tractarà d’un nou òrgan en el qual estaran representades les diferents marques, els territoris, les cambres de comerç, les associacions empresarials, els sindicats i un comitè d’ètica, per la qual cosa ha destacat que “suposa una de les posicions d’avantguarda dins de l’Estat espanyol”.

Colomer ha avançat que la seua intenció és recórrer tot el País Valencià en una campanya de divulgació per a compartir i escoltar, dins la tramitació d’un projecte de Llei “que està cridat a jugar un paper molt important en l’economia d’aquesta comunitat”.

Lluita contra els apartaments il·legals

Pel que fa als problemes entorn dels apartaments il·legals i la competència deslleial que suposa per al mercat, el secretari autonòmic de Turisme ha destacat, a preguntes dels periodistes, que la nova Llei de Turisme “cerca combinar la pedagogia i el canvi de mentalitat amb l’aplicació o no de sancions reguladores”. A més, ha indicat que el futur text “cerca apoderar a més actors per a la lluita contra el frau, perquè necessitem major complicitat d’altres administracions i entitats”.

En qualsevol cas, ha apuntat que “la nostra intenció és crear una societat turística on no siga necessari lluitar el frau o l’oferta clandestina” i ha recordat que l’Agència Valenciana del Turisme fa temps que manté converses amb els principals portals d’Internet “per a exigir-los que a la Comunitat Valenciana la llei ha de complir-la tothom, també la nova economia col·laborativa”. Colomer ha explicat que “les sancions creixen” però ha advocat per combinar-les amb “pedagogia i canvi de mentalitat”. “A la Comunitat el sol ix per a tots i la llei ha de complir-la tothom”, ha advertit.

Colomer ha apuntat que el “repte” radica en la “professionalització” del sector i ha lamentat que “les noves formes de l’anomenada economia col·laborativa no professionalitzen gens” i “moltes vegades acaba en la frustració de l’experiència turística d’aquell que ha concertat d’una manera clandestina un allotjament”.

Per al màxim responsable de Turisme autonòmic, la futura Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat “el que cerca és posar damunt de la taula i de l’imaginari col·lectiu una proposta de valor, un relat com a destinació que ens servisca per a competir en el mercat”. D’aquesta forma, ha assegurat que la nova legislació “ens constitueix com a destinació singular, genuïna i capaç d’identificar els seus trets d’excel·lència per a posar-los en valor i ser diferents en un món global”.

Colomer ha volgut posar l’accent que aquesta normativa “ha de servir perquè ens deixen de veure com un sector més de l’economia, que conjunturalment dóna alegries, i ens prepara per a la gran transformació cap a una economia turística amb totes les seues transversalitats i connexions” i ha destacat que la futura llei “ens dóna un relat, unes regles del joc i un marc que ens permetrà avançar”.

“No crec en la taxa turística”

Pel que fa a la possibilitat d’aplicar una taxa turística, i també a preguntes dels periodistes, el secretari autonòmic de Turisme ha reafirmat la seua posició i ha assegurat que “no crec en la taxa turística”.

Pressupostos i canvi horari

El màxim responsable de Turisme de la Generalitat ha fet referència també als pressupostos de 2017 i ha apuntat que el creixement en Turisme és de vora un 10% pel que fa al passat any. En aquest sentit, ha destacat que “en el marc de l’austeritat i l’infrafinançament, així com de la desaparició d’alguns plans estatals que hem hagut de suplir per a seguir invertint i creant estratègia, és una xifra respectable”.

Finalment, i pel que fa al debat obert entorn del canvi horari, Colomer ha remarcat que “es tracta d’una mostra més del canvi de mentalitat cap a una economia turística fonamental per a entendre’ns com a societat i com a territori”.

Comparteix

Icona de pantalla completa