Diari La Veu del País Valencià
Més de mil persones a la Catalunya Nord es manifesten per un ‘estatut propi’

ACN / Perpinyà.

Més de mil persones s’han manifestat aquest dissabte a Perpinyà amb motiu de la diada de la Catalunya del Nord i per reivindicar la identitat catalana dins l’estat francès. La manifestació d’aquest any s’ha centrat en demanar una modificació del nom de la regió perquè incloga, també, alguna referència al País Català. Un dels impulsors del col·lectiu SEM que aplega associacions i entitats nord-catalanes, Pere Manzanares, ha assegurat que se senten “menystinguts” per l’estat francès perquè ha anomenat la nova regió Occitània i ha eliminat qualsevol referència a Catalunya o al País Català. “Volem decidir i volem un estatut propi perquè ens sembla la solució per sortir d’aquesta situació de poc reconeixement de les nostres especificitats”, ha afirmat.

Reivindicació i festa s’han fusionat, un any més, a la diada de la Catalunya del Nord. Aquest dissabte s’ha tancat oficialment la vintena edició del Correllengua que ha coincidit, de nou, amb la tradicional mobilització contra el Tractat dels Pirineus que es fa a Perpinyà amb motiu de la commemoració del 7 novembre del 1659, la data en la qual les comarques nord-catalanes van passar sota sobirania francesa.

Manifestació. Foto: Marina López (ACN).

La manifestació d’aquest any ha aplegat més de mil persones que han omplit el centre de Perpinyà d’estelades per reivindicar la identitat catalanista de la Catalunya del Nord. Sota el lema “Sem Catalunya Nord. Sem un país català. Volem decidir”, els manifestants han eixit de la plaça Catalunya de Perpinyà, han rodejat simbòlicament la prefectura i han acabat amb la lectura del Manifest al Castellet.

“Estatut propi”

Les entitats de la Catalunya del Nord han tornat a reclamar un Estatut propi que reconega explícitament i de manera efectiva l’oficialitat del català i el reconeixement de les arrels polítiques i culturals catalanes. A més, aquesta reivindicació aquest any guanya encara més pes, segons Manzanares, perquè és la primera que es fa després d’escollir Occitània com a nom de la nova regió que aplega el Llenguadoc-Pirineus i Migdia-Pirineus.

Manifestació. Foto: Marina López (ACN).

El Consell d’Estat francès va escollir Occitània bandejant així incloure qualsevol afegit de referència catalana al nom de la macroregió. “Aquest és un país català com els demés, que només hi hagi Occitània al nom de la regió molesta profundament la majoria de la gent del país, siguin catalans d’origen o acabats d’arribar”, ha afirmat Pere Manzanares. Segons l’activista, la Catalunya del Nord té un “sentiment molt fort de catalanitat” encara que no s’expresse lingüísticament i se senten menyspreats per l’estat francès.

El col·lectiu SEM reclama amb més força que mai un Estatut propi. “És la solució pragmàtica per sortir d’aquesta mala situació de poc reconeixement de les nostres especificitats i per tirar endavant un futur català, ambiciós i que beneficiï la seva població i el territori”, ha conclòs Manzanares.
Manifestació. Foto: Marina López (ACN).

Pere Manzanares també ha assegurat que segueixen amb molta atenció l’actualitat política de Catalunya i assegura no entendre que l’estat espanyol recórrega a la justícia per resoldre problemes polítics. “França és un país amb molta cultura democràtica i el que fa Espanya ens sona a antic, no ho entenem”, ha exposat.

Com és habitual, la diada ha començat amb la manifestació festiva que ha mamprès de la plaça Catalunya a les quatre de la vesprada. Després de la lectura del manifest, han fet la tradicional marxa de torxes pels carrers del nucli antic. Un any més, aquest esdeveniment ha estat una iniciativa conjunta de les organitzacions nord-catalanes i la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL).

Comparteix

Icona de pantalla completa