Diari La Veu del País Valencià
Ferran Suay: ‘La violació dels drets lingüístics ho és també dels drets humans’

Eduard Ferrando / Barcelona.

Ahir anunciàvem el nomenament del professor de la Universitat de València i membre de la Junta Directiva d’ACPV com a nou president de la xarxa europea per la igualtat lingüística (ELEN en les seues sigles en anglès). Suay va obtenir el nomenament després que l’assemblea general aprovara per unanimitat la seua candidatura. Una assemblea celebrada al Camp Nou i que va ser organitzada “excel·lentment”, segons el mateix Suay, per Plataforma per la Llengua. La presentació de l’acte va estar a càrrec de la mateixa presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell i, a més, els membres d’ELEN van ser rebuts el proppassat divendres pel president de la Generalitat Catalana Carles Puigdemont, fets aquestos que revelen la important dimensió de l’acte.

Entre els objectius que ens apunta Ferran Suay a curt termini, destaca “continuar portant els problemes lingüístics que ens afecten a les institucions europees i a la mateixa ONU”. A més, “volem incloure més associacions per a continuar ampliant l’entitat”, ens recorda.

Una de les estratègies més interessants que ens indica el mateix Suay és la de, un cop esgotades totes les vies estatals, “recórrer al Tribunal Europeu dels Drets Humans”, perquè segons el nou president “el que és evident és que no és solament una discriminació lingüística, sinó individual”, ja que s’està faltant el respecte a altres ciutadans “que recordem tenen els mateixos drets”, etziba. Sobre aquest tema, Ferran Suay incideix també sobre el fet que “hem de ser conscients que una violació dels drets lingüístics també és una violació dels drets humans”, i per tant, cal cercar respostes per a “acabar amb aquesta discriminació”.

Una altra de les reclamacions prioritàries de l’entitat és cercar un finançament perquè “no podem dependre únicament i exclusiva de les aportacions personals dels membres”, ja que ara per ara, “ningú dels qui ens dediquem a treballar a l’entitat rebem res, és més, fins i tot ens hem de pagar els viatges, i no és barat visitar Europa”. Per això, Ferran Suay vol transmetre la necessitat “de buscar un finançament just per a una entitat fonamental”, ja que la situació actual de les llengües minoritzades “fa que siga necessària una entitat com ELEN”.

Finalment, cal destacar la presència de la subdirectora general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme Nathalie Torres, un fet que per a Ferran Suay és “importantíssim perquè mostra el tarannà actual de Política Lingüística d’apropar-se a les entitats que, al remat, estem defensant la nostra pròpia llengua”, conclou.

Comparteix

Icona de pantalla completa