Diari La Veu del País Valencià
Escola Valenciana celebra ‘la Nit’ més especial de l’any amb més de 350 amics
Anna M. Mollà / Ontinyent.

La Coordinadora per la Defensa i Ús del Valencià de la Vall d’Albaida era aquest dissabte nit l’amfitriona en l’acte ‘La Nit a Cau d’Orella’ en la qual, segons Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, es van acollir més de 350 persones, per tal de reconèixer la tasca de persones i col·lectius que defensen el valencià i els valors que la seua entitat vol transmetre.

L’acte va començar amb una actuació del Ball dels Locos de l’Olleria i un ball de gegants fet per alumnat ontinyentí, que va ser el tret de sortida perquè després Maria Juan, des d’una de les finestres del Teatre Echegaray a Ontinyent, convidara a tots els assistents a entrar. L’actriu, qui conduí l’acte, va fer riure de bona gana el public que omplia de gom a gom l’auditori, amb les seues interpel·lacions directes i descarades al conseller d’Educació, Vicent Marzà o el president de la Diputació, Jorge Rodríguez, fent així que l’acte fóra molt amè i proper.

Els premiats, l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida, Carmen Agulló i la Federació Valenciana de Nanos i Gegants, van anar desfilant per l’escenari tot agraint el reconeixement, així com mostrant-se orgullosos que una entitat com Escola Valenciana reconeguera la seua tasca, a més de posar en valor la feina d’altres mestres, com fou el cas d’Agulló. Els guardonats comptaven en uns vídeos en què se’ls entrevistava per així poder donar a conèixer la seua tasca, podeu veure-los ací mateix. A més, es va fer una emotiva menció honorífica a títol pòstum a Josep Vicent Garcia, expresident de la Fundació Sambori i tresorer d’Escola Valenciana.

Maria Juan. Foto: Ulisses Ortiz.

La conductora de la nit va anar fer pujant, a més dels guardonats, els diferents càrrecs institucionals implicats perquè digueren la seua. En primera instància va ser Jorge Rodríguez, president de la Diputació de València i alcalde d’Ontinyent, qui va encetar aquests parlaments agraint la tasca a Escola Valenciana perquè assegurava que aquesta va actuar “com un far” al llarg d’aquestos anys “de certa obscuritat”. A més, Rodríguez va fer notar que des de les administracions “hem d’anar sempre més enllà de les paraules, hem de convertir eixes paraules en fets que demostren la nostra aposta seriosa pel valencià”.

Quan va ser el torn del conseller d’Educació, Vicent Marzà, va iniciar el seu discurs citant unes paraules d’Empar Granell: “Evidentment és una escola en valors, una escola arrelada al medi, una escola en contacte contínuament amb la història i la cultura, una escola que es preocupa del medi ambient, els valors estan en una ètica una educació, en una coherència, un compromís, en una solidaritat en fer persones crítiques. Escola en valencià no és només l’escola en valencià, ni molt menys” a la qual cosa va afegir que “eixos valors que Empar deia que havia de tindre l’escola, són precisament els que guien la nostra conselleria, el nostre consell i els que ens fan treballar cada dia”.

Ball dels arquets. Foto: Ulisses Ortiz.

Vicent Moreno va tindre moments en el seu discurs en els quals va felicitar la Generalitat Valenciana per la creació de l’assessoria plurilingüe i per la declaració de Bé d’Interés Cultural per a la vela llatina. Però no va deixar de fer peticions a l’administració com la llei d’Igualtat Lingüística, que “la llei de la funció pública contemple el perfil i la capacitació lingüística adequada dels funcionaris”, una “RTVV pública i 100% en valencià” que argumentava que es necessita “per normalitzar el territori” i finalment també esperava que el Decret de Plurilingüisme contemplara algunes de les propostes de millora que Escola Valenciana ha aportat.

Peticions que van tindre uns interlocutors clars, ja que a més de Rodríguez i Marzà, a l’acte també hi eren Miguel Soler, secretari autonòmic d’Educació i Investigació, Jaume Fullana, el director general de Política Educativa, que es va mostrar així per a la Veu “el treball que ha fet Escola Valenciana durant tots aquests anys és un treball impagable, és a dir, que sense Escola Valenciana no tindria explicació de com han anat evolucionant les línies de l’ensenyament en valencià”, a més va afegir que “ara fa dos anys que estem donant normalitat, és a dir, que la conselleria estiga al costat d’Escola Valenciana”. També el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, va declarar per a aquest diari que el treball de l’entitat cívica és “molt necessari, imprescindible”, a més, va fer notar que “he trobat a faltar gent perquè el valencià és de tots, de tota la societat i ha de ser indestructible i per tant, com més forta estiga l’escola valenciana i més implicada en el teixit social, més evitarem que es puga continuar fent demagògia política sobre la llengua. La llengua és de tots i l’hem de fer valdre per a superar la gravíssima discriminació que ha passat durant tants anys”.

>

Vídeos: Canal Escola Valenciana.

Durant la gala va haver també un foradet per a la poesia, de la mà del mestre i escriptor Joan Olivares, qui va dedicar un poema a la Vall d’Albaida. Els diferents parlaments institucionals i dels guardonats, van anar intercalats per diferents balls que l’alumnat ontinyentí va mostrar a tots els assistents en aquesta gal·la, des del ball de la veta, al dels cabets, fins a una dansa africana; una bona mostra del que es treballa en aquestes escoles que repassa tradició i multiculturalitat, valors d’aquesta escola valenciana.

Almudena Francés. Foto: Ulisses Ortiz.

El teatre estava ben acompanyat de diferents figures dels Gegants i Cabets d’Ontinyent, que es repartien pel vestíbul i l’escenari, on també hi havia una instal·lació tèxtil, titulada ‘Símbol’ que representava una senyera, feta per l’artista local Cesc Biosca, que com bé va explicar Josep Andrés Timor, president de la Coordinadora per la Defensa i Ús del Valencià a la Vall d’Albaida, “forma un llaç que uneix la nostra història, ens remet al passat, unint el present i es projecta cap al futur”.

La Nit va acabar amb un sopar on tots els assistents van poder riure i reflexionar amb els contes d’Almudena Francés que va aconseguir una gran ovació per part dels amics d’Escola Valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa