Diari La Veu del País Valencià
El Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera empaca 600 bales

Redactaveu / València.

Durant el pont de Tots Sants s’ha realitzat el treball d’empacat del Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera. En total, en aquesta tercera edició de la iniciativa social per a la defensa ecològica del territori, s’han empacat 600 bales de palla. Concretament en el Tancat de la Sardina, un camp d’arròs ubicat entre els termes municipals de Catarroja i València. Ara els usuaris d’aquest pioner banc ja poden arreplegar les seues comandes de bales de palla i utilitzar-les com a encoixinat agrícola, per a restauracions forestals, bioconstrucció, mobiliari rural, ramaderia… Enguany, els punts de distribució de les bales són dos: el Tancat de la Pipa, en el Parc Natural de l’Albufera de València, i l’Estació d’Experimentació Agrària de Carcaixent.

El passat mes d’octubre, Acció Ecologista-Agró i la Cooperativa Agroecològica L’Aixada com Eixida, amb la col·laboració del CERAI (Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional), l’Ajuntament de Catarroja i el Consell Agrari Municipal de l’Ajuntament de València, van posar en marxa la tercera edició del Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera. Aquesta iniciativa social per a la defensa ecològica del territori permet als usuaris del banc aconseguir bales de palla del parc natural per només un euro la unitat (destinat a cobrir les despeses de l’empacat de la palla).

El període per a realitzar les comandes va concloure el 31 d’octubre i han aprofitat el bon oratge del Pont de Tots Sants per a realitzar els treballs d’empacat. En total, en 2016, s’han sol·licitat 600 bales de palla, que han sigut empacades en el Tancat de la Sardina, un camp d’arròs de l’Albufera que es troba ubicat entre els termes municipals de Catarroja i València. Es tracta d’una de les zones més baixes del parc natural i on tècnicament resulta més complicat empacar. Tanmateix, sí que es pot, com s’ha demostrat en aquesta tercera edició del Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera.

Les bales es poden arreplegar al Tancat de la Pipa, una àrea de reserva de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) que està sota la custòdia del territori d’AE-Agró i SEO/BirdLife. A més de l’Albufera, enguany compten amb un punt de distribució fora del parc natural. Concretament a Carcaixent (a Ribera Alta), a l’Estació d’Experimentació Agrària de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

Quan finalitze el repartiment de les bales, com ja van fer l’any passat, convocaran una jornada de reflexió amb els usuaris del Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera. A més a més, cal recordar que també pots explicar directament la teua experiència en el Facebook del Banc de Palla d’Arròs a l’Albufera, on “et convidem a compartir amb la resta de participants l’ús (encoixinat agrícola, restauracions forestals, bioconstrucció, mobiliari rural, ramaderia…) que has fet de les bales de palla”.

“Perquè les vostres experiències ens inspiren i fan que este projecte col·lectiu cresca cada any, gràcies al treball voluntari de totes les persones que, amb el vostre esforç altruista, feu possible aquesta iniciativa social per a la defensa ecològica del territori. Com per exemple Miquel Puchalt, president de la comunitat de regants del Tancat de la Sardina, a qui hem d’agrair la seua col·laboració i el seu recolzament per a portar endavant els treballs d’empacat”, expliquen.

Comparteix

Icona de pantalla completa