Diari La Veu del País Valencià
Fiscalia General ‘obstaculitza’ la investigació argentina dels crims franquistes

Reactaveu / EP / València.

La Plataforma de Suport a la Querella Argentina, formada per diverses entitats i col·lectius, ha denunciat “els obstacles de la Fiscalia General per investigar crims franquistes” i han expressat la seua “inquietud davant la ingerència política” del Ministeri Públic, a qui acusa “d’oblidar que els crims franquistes són imprescriptibles i inadmisibles perquè es tracta de crims de la humanitat, com han assenyalat instàncies internacionals com Nacions Unides”.

Així ho han indicat en un comunicat després d’una recent reunió a la seu dels grups parlamentaris de les Corts Valencianes. Segons han explicat, el setembre passat, la Fiscalia General va cursar una instrucció als fiscals “per aconseguir que els jutjats espanyols paralitzen qualsevol requeriment provinent de la jutgessa argentina Maria Servini, que, al jutjat Federal número 1 de Buenos Aires, investiga les querelles i denúncies presentades per centenars de ciutadans espanyols víctimes i familiars de la repressió franquista “.

Segons la Plataforma, la jutgessa Servini, que, a l’empara de la Justícia universal investiga els casos, “havia demanat l’extradició de 19 franquistes involucrats en actes de repressió (exministres com Martín Villa i Utrera Molina, policies torturadors, un metge, etc.)”, i com va ser denegada pel Consell de Ministres, va demanar que se’ls prenguera declaració en jutjats espanyols.

Per això, els exhorts van arribar al Ministeri de Justícia durant l’estiu passat. La jutgessa argentina va sol·licitar també que es prenguera declaració als imputats i a les diferents víctimes denunciants perquè ampliaren els seus testimonis, un procés que “permetria avançar en la investigació”, tot i que “s’està veient paralitzat per la Fiscalia General de l’Estat, que a través de la instrucció tracta de tancar el pas al fet que la sol·licitud de la Justícia argentina no siguen atesos per la Justícia espanyola”.

Segons assegura, l’exhort va arribar als tribunals valencians el mes de setembre “per prendre declaració al policia franquista, Benjamí Solsona, denunciat per diferents víctimes torturades per ell en dependències policials, durant la seua detenció en els anys 70, a la ciutat de València”. No obstant això, denuncien que aquest fet “s’ha vist de moment paralitzat i l’exhort ha estat retornat pel Jutjat d’Instrucció número 10 de València al Ministeri de Justícia, que al seu torn l’ha remés a Buenos Aires”.

La Plataforma ha mostrat la seua “indignació en constatar un vegada més les traves que existeixen, encara hui, per denunciar i jutjar els crims franquistes” i ha expressat la seua confiança en el fet que “els intents polítics per paralitzar aquest procés no tinguen cap resultat positiu”.

En aquest sentit, ha anunciat que treballaran perquè els Ajuntaments del País Valencià se sumen a la iniciativa acordada, a Pamplona, el mes d’octubre, per set Ajuntaments de l’Estat. Els governs municipals de Pamplona, ​​Vitòria, Saragossa, Barcelona, ​​La Corunya, Cadis i Rivas, encapçalen la presentació de querelles als jutjats de les seues respectives ciutats “per exigir la investigació dels crims franquistes, acompanyant així les víctimes i la ciutadania en el camí per trencar el silenci i acabar amb la seua impunitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa