Diari La Veu del País Valencià
Una crida a la societat per defensar l’escola pública

Redactaveu / Gandia

José Manuel López Grima, mestre jubilat i membre del Secretariat Nacional de STEPV, va iniciar la jornada amb la ponència L’Escola Pública des de la transició fins ara, en què va destacar tots els avanços aconseguits per una generació de mestres per aconseguir una escola pública democràtica, integradora i de qualitat, que sempre ha tingut en contra els poders públics. López Grima va concloure amb la necessitat d’un acord per l’educació des de l’esquerra com a alternativa a la LOMQE i amb el compromís de fer reversibles totes les retallades del govern del PP i de recuperar per a l’àmbit públic totes les empreses i serveis que es privatitzen.

M. Ángeles Llorente, mestra en l’IES de Bunyol i membre dels Moviments de Renovació Pedagògica del País Valencià, va disseccionar la LOMQE en la seua ponència Anàlisi crítica de la LOMQE i va advertir de les greus conseqüències sobre l’alumnat i el professorat si s’aprova aquesta reforma: mercantilització, privatització, impuls de la confessionalitat, retrocés del valencià, autoritarisme, segregació, selecció i marginació social de l’alumnat, etc.

Llorente va assenyalar les bases sobre les quals cal construir l’escola pública: educació emancipadora; escoles públiques, democràtiques i laiques; en lluita constant contra les desigualtats socials; compromís per part del professorat; basada en els drets humans; i digna.

Per la seua banda, Marc Candela, membre del Secretariat Nacional de STEPV, va exposar la situació del valencià amb l’aplicació del Decret de plurilingüisme i el nefast tractament que li fa la LOMQE a les llengües pròpies. La conclusió és que, tant amb el decret de plurilingüisme com amb la LOMQE el valencià queda totalment marginat a un segon terme.

Finalment, Beatriu Cardona, també membre del Secretariat Nacional del Sindicat, va donar pas al debat animant al professorat assistent a discutir en cada centre la LOMQE i va fer una crida a la societat a treballar per aturar-la i per defensar l’escola pública mitjançant una gran mobilització social. Però en cas que s’aprovara, Cardona va fer una crida a la desobediència a la LOMQE en tots aquells aspectes l’aplicació dels quals depenga dels centres, com l’establiment d’itineraris o de programes que permeten la classificació de l’alumnat.

Un altre dels aspectes tractats en la jornada va ser el retrocés en les condicions laborals del professorat que contempla la LOMQE mitjançant la tria del professorat per part dels centres, tant funcionari de carrera com interí. A més, el professorat d’un determinat cos podrà treballar en un altre cos, amb la qual cosa es desregularitzaran les plantilles totalment i hi haurà més retallades de personal. Quant al professorat interí, els llistats i les borses de treball també es desregularitzaran per la possibilitat de les direccions de triar el professorat que volen.

En el debat, representants dels partits de l’oposició PSOE, Compromís, EU i ERPV, van intervindre per manifestar el seu compromís de treballar perquè aquesta llei no s’aprove.

A la jornada també hi van participar representants de diverses organitzacions i entitats com el Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament de les Illes Balears (STEI-i), la Coordinadora de Professorat Interí (CPI), Escola Valenciana, el Moviment de Renovació Pedagògica, el Col·lectiu de Mestres de la Safor, l’Associació de Professorat de Tecnologia, València Laica, Ca Revolta o Estudiants en Acció de la Safor.

Mesa Sectorial per al dimecres

Per altra banda la Conselleria ha convocat una Mesa Tècnica i una Sectorial per a dimecres 16 de gener. En la Sectorial es tractarà el decret d’admissió d’alumnat tractat el dia 2 de gener. En la Tècnica es tractarà la modificació de les plantilles d’Infantil i Primària i altra normativa que en depén com l’arranjament escolar (que ja va passar per mesa en desembre) i un nou procediment de recol.locació dels mestres (negociat en juliol). També es renegociaran dues normes per introduir canvis (selecció de direccions i cobertura de les baixes del professorat plurilingüe) i l’oferta pública d’ocupació docent.

Tota aquesta normativa ha estat enviada aquest matí als sindicats, amb la qual cosa no hi haurà temps material perquè els claustres estudien i discutisquen temes tan importants com les plantilles d’infantil i primària, que es modifiquen bàsicament per imposar un decret plurilingüisme que no compta amb el suport de la Comunitat Educativa.

STEPV considera que aquestes formes d’encarar una negociació tant important i complexa no es pot fer així, sense marge per estudiar la documentació, discutir-la en els claustres i en les assemblees de professorat i amb la Comunitat Educativa. A més, la LOMQE també comportarà una modificació de les plantilles si s’aprova tal i com està i, per tant, s’haurà de reobrir la negociació de les plantilles.

Comparteix

Icona de pantalla completa