Diari La Veu del País Valencià
Oltra veu inevitable l’acord entre les forces del canvi a l’Estat

RedactaVeu / EP / Madrid.

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, ha avisat, aquest dimarts, les denominades forces polítiques ‘del canvi’ que “sembla inevitable” que “al final” hagen d’”entendre’s” i posar-se d’acord perquè, si no, “passen les coses que passen i acaba governant qui no hauria de governar”.

“Cal voler entendre’s”, ha assenyalat durant un desdejuni informatiu organitzat per Nova Economia Fórum, en el qual ha posat d’exemple el Pacte del Botànic signat al País Valencià entre PSPV i Compromís, amb el suport de Podem.

En aquest sentit, ha lamentat que no s’haja exportat aquest acord de Govern per a evitar així un executiu de Mariano Rajoy: “Si en lloc de fixar-se en nosaltres (País Valencià) per a observar la corrupció del PP l’hagueren fet per a analitzar l’encert dels consensos i els acords, probablement hui no tindríem el govern d’Espanya que tenim”, ha sentenciat.

Així doncs, ha insistit que, “si haguera sabut” que finalment el PP es faria amb l’Executiu, hi ha decisions “que s’hagueren pres d’una altra manera”, en referències al ‘no’ d’Units Podem i de Compromís a la investidura a la qual es va presentar l’exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez amb l’acord de legislatura signat amb Ciutadans.

“Però com és un impossible tampoc cal donar-li més voltes”, ha declarat als periodistes a la seua eixida de l’acte, incidint així en el fet que “no és qüestió de penedir-se”. Sabent les conseqüències finals, ha explicat Oltra, “ara és molt fàcil dir: ‘haguera fet una altra cosa'”.

Oltra ha aclarit que, des de Compromís, van entendre “amb bon criteri” que eixa “no era la manera” de començar amb un Govern ja que “no va haver-hi negociació política”. Així, ha criticat que des d’altres partits se’ls va aplicar “una mesura de majoria absoluta” encara que no es tenia.

De fet, per a Oltra, el Govern de Rajoy és “un perill” al mateix temps que ha recordat que “la majoria dels votants van optar per altres opcions”, en les passades eleccions del mes de juny.

Per aquest motiu, la vicepresidenta valenciana ha insistit en la necessitat que l’oposició “treballe” en el Congrés dels Diputats de cara a “revertir” les polítiques de Rajoy. “Amb acord, es pot esperar un futur millor”, ha apuntat.

Model exportable

Oltra, que sosté que el pacte signat al PV és “modèlic” i “exportable”, ha dedicat part de la seua intervenció per a explicar els principals reptes i canvis que s’han produït en setze mesos de Govern.

Segons ha destacat, es tracta de “canvis que han millorat molt la vida de moltes persones”, “han ampliat drets i han garantit el compliment dels ja existents”.

Per a Oltra, s’han abordat “canvis irreversibles que no han mirat el regateig curt de les pròximes eleccions”. En aquesta línia, ha carregat contra el “permanent electoralisme” que, al seu parer, hi ha ara per ara política.

Així, ha evitat contestar a la pregunta de si es veu al capdavant del Consell en uns anys. “Em veig hui i demà”, ha manifestat. Això sí, ha assegurat que “sens dubte” reeditaria el Pacte del Botànic que, en la seua opinió, està “a prova de bombes”.

La líder de Compromís ha posat l’accent en la “degradació” que es vivia al País Valencià pel “saqueig” a les arques públiques i l’”empobriment” de la població del territori. I també ha arremès contra la gestió de Rajoy i del PP amb Catalunya, lamentant que no hi haja hagut “diàleg”.

Encara que creu que Catalunya no se n’anirà fora de l’Estat espanyol, considera que el “xoc de trens” entre el Govern espanyol i la Generalitat només s’aborda “asseient-se a parlar en una taula” i amb un marc nou de finançament autonòmic.

De fet, reivindicant una reforma del finançament autonòmic “que faça que els territoris” vulguen formar part de l’Estat i ha demanat “altura de mires” a l’Executiu.

En aquesta línia, Oltra ha dit que estaria “encantada” de reunir-se amb la nova ministra d’Administració Territorial, Soraya Sáenz de Santamaría: “Si la vicepresidenta em vol fer un buit en la seua agenda estaré encantada”, ha recalcat.

En qualsevol cas, de cara als compromisos del nou Govern amb el PV, ha assegurat que tant per al Consell com per als empresaris valencians el Corredor Mediterrani és “una prioritat”. És més, creu que hauria de ser “una connexió prioritària” per a l’Estat també.

“El finançament valencià i els valencians no som una prioritat per a Rajoy i el Corredor tampoc forma part d’una prioritat”, ha lamentat, per a després ironitzar: “No sé què els hem fet, si som bona gent.

Comparteix

Icona de pantalla completa