Diari La Veu del País Valencià
La Casa Blanca: Com és el complex que Trump ocuparà?
RedactaVeu / València / Barcelona

Una propietat de més de 5.000 metres quadrats amb 132 dormitoris. Com hauran endevinat, no parlem d’una finca qualsevol. Aquestes desorbitades xifres pertanyen a la Casa Blanca. L’habitatge que Hillary Clinton (o Donald Trump) es van disputar aquest passat dimarts mitjançant els comicis a la presidència dels Estats Units d’Amèrica. Però com és realment la Casa Blanca? És, de debò, tan gegant com sembla? Des del metacercador immobiliari Mitula analitzen la residència presidencial nord-americana i la comparem amb altres residències oficials, com el Palau de la Moncloa.

La Casa Blanca es va construir en la dècada de 1790 per ordre de George Washington, però va ser John Adams el primer mandatari que la va ocupar l’any 1800. Des d’aleshores, s’ha convertit en la residència i el centre de treball dels presidents dels Estats Units d’Amèrica. Les seues dimensions són realment impactants, ja que té 132 habitacions, 35 banys, 28 xemeneies i 7 ascensors, ja que, encara que exteriorment no siga visible, l’edifici compta amb sis plantes.

De fet, és en les seues entranyes on s’assenta la maquinària que fa funcionar aquest enorme colós. Cuina, bugaderia, fusteria… És al soterrani on s’apleguen tots els serveis que, a més, funcionen ininterrompudament 24 hores al dia per tal d’atendre les necessitats del president, de la seua família o dels seus convidats.

I és que l’organització és clau en un edifici que funciona com la maquinària d’un rellotge i que s’ha distribuït per zones. Així, la residència presidencial ocupa la part central del complex. Es tracta de l’edifici entre columnates que connecta l’Ala Est i l’Ala Oest. La residència no només acull les dependències privades del president i la seua família, sinó també diverses sales de reunions, una biblioteca, una sala de mapes, una terrassa o les sales utilitzades per a cerimònies d’Estat.

L’Ala Oest i la Sala de Situacions: on es prenen les decisions

L’Ala Oest és un edifici de tres pisos principals i diversos nivells subterranis famós per la sèrie de televisió homònima. És on està situada l’Oficina del President, el famosíssim despatx Oval i les oficines dels membres importants de la seua Administració. També inclou la sala de reunions del Gabinet presidencial i la Sala de Situacions (coneguda com a Situation Room), l’habitació on es gestionen les crisis d’estat i, per a molts, el centre de la intel·ligència nord-americana.

L’Ala Est, allunyada de l’alta política

L’Ala Est (o ala oriental), per la seua banda, és l’altre edifici annex a la residència presidencial. Ací es troben les oficines de la primera dama i el seu secretari, així com el teatre de la Casa Blanca, entre d’altres instal·lacions més allunyades de l’alta política.

No obstant això, les mesures i dimensions de la Casa Blanca són autènticament marejants, més encara si es comparen amb les d’altres palaus presidencials. En el cas d’Espanya, per exemple, el Palau de la Moncloa, d’estil neoclàssic i de dues plantes, acull el despatx del president i vuit sales de reunions. En la part corresponent a l’habitatge, de 200 metres de superfície, hi ha vuit habitacions, nou banys i tres vestidors, així com altres estances d’ús comú.

Vista aèria de la Casa Blanca. Foto: Gettyimages.

Malgrat que puga semblar modest comparat amb el seu homònim nord-americà, el complex de la Moncloa està lluny de ser xicotet o econòmic. Una finca d’aquestes característiques en un dels districtes més cars de la capital espanyola s’elevaria fins a xifres astronòmiques. De fet, si posem el focus només en els 58.0000 metres del Palau i els seus jardins, i suposem que es posaren a la venda als preus actuals de Moncloa-Aravaca (2.700 euros / m2), la Moncloa podria costar ni més ni menys 156,6 milions d’euros, segons dades de Mitula. Tot això sense tenir en compte el seu valor històric i patrimonial, ja que es tracta d’un conjunt declarat Bé d’Interès Cultural.

De moment, la Moncloa té inquilí assegurat per als pròxims quatre anys després de la recent investidura de Mariano Rajoy. En el cas de la Casa Blanca, des del passat dimarts sabem que és Trump qui està traslladant durant aquests dies les seues maletes a les amplíssimes dependències de la Casa Blanca, un dels edificis més famosos del món.

Comparteix

Icona de pantalla completa