Diari La Veu del País Valencià
Les Corts insten a defendre el sector citrícola valencià davant l’acord amb Àfrica

EP / València.

Les Corts Valencianes han aprovat per unanimitat −amb 83 vots a favor− una proposició no de llei de tramitació especial d’urgència per la qual s’insta el Govern espanyol, com a membre del Consell de la Unió Europea, i els membres de la Representació Permanent d’Espanya a defensar el sector citrícola valencià després del recent Acord de Lliure Associació Econòmica entre la UE i la Comunitat d’Estats d’Àfrica Meridional.

La resolució sol·licita al Govern estatal la revisió de l’acord per a deixar sense efecte les mesures d’ampliació del període d’importació de cítrics sense aranzels des dels països que conformen la Comunitat per al Desenvolupament d’Àfrica Meridional previstes en el pacte.

Així mateix, insta la Comissió Europea (CE) a realitzar un estudi d’avaluació de l’impacte que tindran, si s’adopten, les “mesures compensatòries pertinents per a les pèrdues econòmiques que afecten els productors citrícoles europeus, incloent, en el cas de l’Estat espanyol, línies de finançament europees específiques per a la reconversió de les varietats citrícoles de les explotacions afectades”.

També, exigeix a la CE un seguiment “exhaustiu” del compliment de les mesures antidúmping previstes en l’article 32 de l’acord i, si escau, “sol·licitar l’activació d’una clàusula de salvaguarda que preserve els interessos citrícoles espanyols. A més a més, insta les institucions europees a revisar i millorar el protocol de transport.

D’igual manera, s’insta la CE a reforçar els programes de control i vigilància fitosanitària en tots els punts d’entrada a la UE de cítrics procedents de tercers països amb l’objectiu de “garantir que són equivalents als que es duen a terme en els ports mediterranis com ara el de València o Castelló”. I també urgeix equiparar els controls fitosanitaris dels cítrics destinats a la transformació als estàndards exigits per la UE per a aquells destinats a vendre’s en fresc.

La resolució conclou exigint la promoció de la denúncia contra l’acord en les instàncies comunitàries en el moment en què siga detectat “qualsevol incompliment de les obligacions en ell establides”.

“No es pot dir que siga nociu”

En la seua exposició, el diputat del PP, José Ramón Calpe, ha defensat que aquest és un tractat “molt ampli” i que, al seu judici, “no es pot dir que siga nociu per als valencians i espanyols”, encara que sí ha considerat que per a les taronges pot ser perjudicial i pot crear “problemes”. “No ens neguem al fet que s’òbriguen mercats, però aquest tractat crea problemes”, ha manifestat Calpe.

Des de Podem, la diputada Beatriz Gascó ha puntualitzat que els tractats de lliure comerç “sempre han perjudicat la vida dels agricultors i consumidors” i, amb aquesta perspectiva, s’ha preguntat “com és possible que huit representants del PP votaren a favor de l’acord en el Parlament Europeu i que diputats del PSOE s’abstingueren”. “L’acord posa en perill el sector productor de cítrics i suposa pèrdues de 124 milions segons informes del sector”, ha advertit.

La diputada Gabriela Ferrer de Compromís ha advertit del risc que suposa l’acord en la importació de plagues als cultius com la mosca negra, ja que “obligaria a utilitzar més productes fitosanitaris”. A més, des del PSPV, Savina Escrig ha assenyalat que l’acord “perjudica els agricultors” i ha reprovat que amb ell es permetrà l’entrada de crítics de Sud-àfrica sense aranzels perquè aquesta situació afectarà negativament els productors valencians i reiterava la problemàtica de l’entrada de plagues. Finalment, Domingo Rojo de Ciutadans ha qualificat l’acord com a “dolent” per al sector citrícola perquè “posa en perill la rendibilitat dels productors valencians i la seua supervivència”.

Comparteix

Icona de pantalla completa