Diari La Veu del País Valencià
Sebastià Giner: ‘El trinquet de Pelayo ha de ser patrimoni cultural de tots els valencians’

Javier Cid / València.

Ara fa poc més de deu dies que està en el càrrec i s’enfronta al seu primer gran anunci: la futura compra del Pelayo. Sebastià Giner, Sebastià de Murla per als aficionats de la pilota, és el nou coordinador de pilota valenciana de la Generalitat Valenciana des del passat dijous 27 d’octubre i atén a PilotaVeu després de l’interès suscitat per l’anunci de la Generalitat Valenciana de pressupostar la compra de l’emblemàtic trinquet en els pressupostos de 2017.

Giner ha accedit al càrrec per una promesa del Govern del Pacte del Botànic, que va assegurar ara fa un any que posaria un coordinador i un departament de l’esport autòcton valencià que tinguera continuïtat en el temps.

“Ara ja és realitat i l’objectiu no és que estiga jo sol al departament ni que estiga sols relacionat amb l’esport. Coordinarem la pilota tant a nivell educatiu com a nivell cultural i estarem presents a altres conselleries que s’encarreguen de la diversitat funcional, del benestar social i de l’igualtat de gènere”, explica Sebastià Giner.

A curt termini, les primeres activitats ja han començat a funcionar en la formació escolar. “Hem de visibilitzar la pilota dins de la societat valenciana i en l’assignatura d’educació física i en les assignatures de primària cal que estiga present amb l’ajuda del programa ‘Pilota a l’escola’ i de la federació. L’objectiu principal és la visibilització i la promoció de l’esport autòcton des de la base”, relata l’expilotari de Murla.

Quant a la compra del trinquet de Pelayo, hem de recordar que la possibilitat de compra del trinquet del cap i casal apareix l’any passat, quasi coincidint amb l’entrada del nou Govern, amb l’amenaça de tancament del reconegut trinquet. “En aquell moment, finalment, va ser José Luis López qui es va fer càrrec de la gestió de Pelayo, però, segons Giner, “es va fer un acord amb la Diputació que en els següents tres anys el Govern el compraria per a fer-lo de titularitat pública”.

“Així vam quedar i ara negociarem amb l’actual propietari per a comprar el trinquet en els pròxims tres anys. La Generalitat s’ha posat en marxa amb aquell acord i per això ha elaborat la partida pressupostària per a comprar el trinquet de Pelayo, que ha de ser patrimoni cultural de tots els valencians i valencianes”, assegura el nou coordinador de pilota valenciana de la GVA.

Sebastià Giner jugant una partida. Foto: FPV.

Sebastià Giner ens apropa el seu gran projecte per al futur del trinquet valencià si finalment es duu a terme la compra. “Pelayo ha de ser un centre cultural, turístic i esportiu de pilota valenciana. Una idea que tinc és que es puguen anar comprant els baixos del costat del trinquet per a establir la seu de la Federació de Pilota Valenciana, també fer un saló d’actes perquè es puguen fer conferències, xerrades, jornades i exposicions de tot tipus i, fins i tot, que hi haja un museu. Un projecte en què cal invertir per estimular la pilota en el centre de la ciutat i al costat de l’estació del Nord per què amb el tren puguen accedir des de qualsevol part del País i, per descomptat, amb millores tècniques com la insonorització per a no molestar els veïns”, conta.

Així, el nou coordinador ens apropa un projecte il·lusionant alhora que de llarga duració i complicat que començarà amb dos convocatòries d’ajudes per a millorar les infraestructures de trinquets i frontons. Un gran repte per a fer del trinquet de Pelayo una “catedral” com cal de la pilota valenciana i de l’esport autòcton, un esport conegut i reconegut per tots els valencians.

Sebastià Giner durant un programa de Colp a colp.

Comparteix

Icona de pantalla completa