Diari La Veu del País Valencià
La Mostra Internacional de Titelles ofereix 12 funcions des de hui fins diumenge
RedactaVeu / Ontinyent

Quatre companyies valencianes, huit estatals i dos internacionals formen part de la programació de la Mostra Internacional de Titelles (MIT) de la Vall d’Albaida que des d’aquest dijous se centra en funcions concertades per a escolars i que a partir de dissabte i fins diumenge s’obri al públic familiar i adult.

Aquesta XXXII edició de la MIT se celebra del 10 al 13 de novembre. Un total de 19 municipis gaudiran enguany d’una programació d’arts escèniques amb els titelles com a referent, que formen part d’aquesta mostra, la més antiga de les arts escèniques al País Valencià. Es tracta dels municipis d’Agullent, Aielo de Malferit, Albaida, Alfarrasí, Atzeneta d’Albaida, Castelló de Rugat, Benigànim, Bocairent, Fontanars dels Alforins, Montitxelvo, Montaverner, l’Olleria, Ontinyent, Otos, el Palomar, la Pobla del Duc, Quatretonda, el Ràfol de Salem i Salem.

Així, un total de quinze companyies valencianes, estatals i internacionals oferiran espectacles de primer ordre a aquestes poblacions que sumen a la programació de la MIT els seus atractius propis, com la Ruta de Rellotges de Sol d’Otos, el Museu de Titelles i la Casa Museu de Segrelles d’Albaida o les Coves de Bocairent, a més d’una rica tradició gastronòmica. Es tracta, segons els seus impulsors, d’una proposta d’oci “per a viure un cap de setmana en família, amb itineraris perquè els més menuts de la casa i els qui ja no ho són tant no es perden el millor de les 27 funcions i diverses activitats paral·leles de la MIT que sembren de cultura tota la comarca”.

Per a dijous i divendres, la MIT ha programat funcions concertades per als escolars de la zona, com ara Do not disturb, on s’uneixen la dansa i el circ, o El gripau blau, en què conviuen números d’equilibrisme i malabarisme i la interpretació, la música en viu i l’ús de titelles. Altres propostes destacades són ¿Por qué lloras, Marie?, que combina el teatre gestual amb la manipulació de titelles de mà, o Nidos, de Teloncillo. A més, en aquesta primera fase de la programació, l’històric Edu Borja aporta la representació valenciana amb Contes, un muntatge d’esperit tradicional, amb titelles de fusta i fil.

Com a activitats paral·leles, durant els dos primers dies de la MIT 2016 s’oferiran tallers de construcció i manipulació de titelles per a xiquets, en col·laboració amb la Universitat de València, per tal de transmetre les seues possibilitats com a eina educativa als alumnes de magisteri del Campus d’Ontinyent.

Programació del cap de setmana

El dissabte 12 i diumenge 13 de novembre, la programació s’obri al públic general amb itineraris per a gaudir en família de la programació. Així, els menors de 7 anys poden gaudir dissabte, a Castelló de Rugat, d’En Jan Totlifan, protagonitzada per un titella que, des de xicotet, li ho fan tot a casa, de maner que, en fer-se adult no sap ni com nugar-se les sabates. A Fontanars dels Alforins es podrà veure Sireneta, una actualitzada versió del conte de H. C. Andersen ambientada en un suggeridor fons marí en què la protagonista no haurà de renunciar a la seua natura per a poder estimar.

El diumenge, els més menuts tenen una altra oportunitat per veure En Jan Totlifan, aquesta vegada a l’Olleria. I a Ontinyent, dins de la cloenda de la MIT 2016, es programa un dels plats forts d’enguany, La casa flotante (), una imaginativa adaptació contemporània del mite de l’Arca de Noé.

Per als xiquets d’entre 7 i 12 anys, dissabte hi ha programada una divertida proposta a l’aire lliure com és Glof, teatre de carrer que barreja l’humor gestual amb l’animació d’objectes en una boja carrera. Quant a les propostes internacionals, des de França arriba, a Agullent, Pendiente de un hilo, la història d’un circ amb ambient retro, música en directe i tradicionals titelles de fil que trenca el concepte conservador de representació. I des d’Argentina arriba, al Ràfol de Salem, Sopa de estrellas, la història d’una amistat extraordinària que naix al carrer en circumstàncies extraordinàries. Ja de nit vindrà la proposta per a adults d’enguany: Rudo, un espectacle on es combina la música en directe, l’equilibrisme, la dansa acrobàtica i la manipulació d’objectes.

A més, durant tot el cap de setmana i per a tot tipus de públic, a la plaça Santo Domingo d’Ontinyent, es podrà gaudir gratuïtament de la instal·lació interactiva ‘90 vueltas alrededor del sol’, de la companyia asturiana Lîla, un acolorit carrusel construït amb antiga ferralla. Amb aquesta proposta es completa una programació que, durant tot el cap de setmana, transforma la comarca en un gran teatre.

Comparteix

Icona de pantalla completa