Diari La Veu del País Valencià
Una guia de joguines en favor de la inclusió i contra el sexisme
RedactaVeu / Ibi

La Guia AIJU 3.0 2016-17, amb una trajectòria consolidada de 26 edicions, ha presentat com el seu eix central el paper del joc i els joguets com a eina integradora per a la inclusió i diversitat en els xiquets i xiquetes, per això dins de la mateixa es troba inclòs l’estudi ‘Joc, Joguets i Diversitat a Espanya’ del qual s’han extret conclusions com que el 90% de les famílies de l’estat espanyol consideren que els joguets poden contribuir a la integració de les persones.

L’Institut Tecnològic del Producte Infantil i d’Oci (AIJU) ha presentat a Ibi aquesta guia, que només recomana aquells productes que han superat estudis pedagògics i d’usabilitat, amb la participació del conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent qui ha pogut visitar la sala de jocs d’AIJU –Toy Lab– amb la selecció dels productes avalats per la mateixa publicació al costat del president i director d’AIJU, Pablo Cañizares i Manuel Aragonés, respectivament.

Roda de premsa. Foto: AIJU.

Segons ha destacat el president d’AIJU, en aquesta guia, finançada per l’IVACE (Institut Valencià de Competitivitat), han participat 40 grups d’empreses i fabricants que han estudiat 170 productes dels quals se n’han seleccionat 148, i a més, “no es limita a una publicació en paper sinó que permet la descàrrega i interacció amb altres complements de la guia i els seus formats digitals”.

Joguets per a integrar a les persones

Així mateix, en la guia es destaquen dades rellevants realitzades a 500 famílies que han opinat sobre la multiculturalitat, estereotips de gènere i diversitat funcional en el joc i els joguets. I és que, el 90% de les famílies de l’Estat espanyol consideren que els joguets poden contribuir a la integració de les persones, segons l’estudi ‘Joc, Joguets i Diversitat a Espanya’. No obstant açò, el 36% de les famílies amb fills discapacitats els resulta difícil trobar aquest tipus de productes per als xiquets.

En referència a la multiculturalitat, l’enquesta desvetla com per al 75% de les famílies, els joguets no sempre reflecteixen la diversitat cultural. Les famílies d’altres cultures residents en la Península, asseguren que existeixen molt pocs productes en els quals se senten identificats xiquets i xiquetes de diferents races. Encara que en la guia de AIJU es mostren ja alguns joguets multiculturals.

Canvi de tendències, el “rosa” i el “blau”

Segons l’estudi, existeix un canvi en les tendències i preferències dels joguets infantils ja que ni totes les xiquetes s’associen amb el “rosa”, ni tots els xiquets amb el “blau”. Tot i que un 55% de les xiquetes segueixen interessades en aquest color, el món de les princeses i la moda, la resta d’elles presenten perfils amb preferències pel món dels esports, el tecnològic, creadores i inventores, segons ha explicat la directora del departament de Consumidor Infantil i pedagogia de AIJU, María Costa.

Superherois per a elles i nines per a ells

A més, l’informe reflecteix com en el 33% dels casos, les famílies amb filles d’1 a 9 anys han comprat per a elles joguets de temàtica de superherois. I el 35 % ha comprat nines per als seus fills homes. Quasi el 60% de xiquets homes de l’Estat espanyol juga amb nines.

Més del 30% de les famílies opinen que són els adults i la pròpia societat els que fan que el joguet siga sexista. De fet, un alt percentatge de les famílies considera que és la publicitat la que distingeix entre joguets per a xiquets i xiquetes.

L’aplicació d’AIJU

La guia també compta amb diversos materials multimèdia, com és el cas de l’aplicació AIJU Toy Finder a través de la qual es pot jugar mitjançant la realitat augmentada a diversos jocs amagats en les portades per edats de la guia. A més, també es disposa d’un canal de Youtube amb més de 60.000 reproduccions on els xiquets famílies i experts presenten determinats joguets que apareixen en la selecció.

Comparteix

Icona de pantalla completa