Diari La Veu del País Valencià
El PP es nega a donar suport a l’homenatge als presos de Franco
RedactaVeu / EP / València

El PP s’ha negat a donar suport a la declaració institucional impulsada pel PSPV per a recolzar des de les Corts l’homenatge que la Generalitat realitzarà el pròxim dia 15 als presos republicans empresonats en el Monestir de San Miguel dels Reis, convertit aleshores en presó i hui dia seu de la Biblioteca Valenciana, fet que ha sigut criticat per la diputada socialista Mercedes Caballero.

Segons ha explicat la parlamentària, tant Compromís com Podem i C’s han donat suport a aquesta declaració “des del primer moment” però el PP s’ha negat, malgrat que els socialistes han intentat “rebaixar el text fins a última hora”. En tractar-se d’una declaració institucional, no ha pogut ser aprovada i, per tant, llegida en el ple en no comptar amb el suport dels cinc grups.

La diputada socialista Mercedes Caballero.

Caballero ha volgut, en qualsevol cas, convidar el PP perquè acudisca a l’acte que se celebrarà el dia 15, un “homenatge que tots els valencians els devem a aquells que per defensar la llibertat de tots van haver de patir presó en els murs de la que hui és la Biblioteca Valenciana”.

45.000 empresonats al Monestir

El text proposat pels socialistes recordava l’alçament militar de Franco contra la República, la Guerra Civil i la posterior dictadura, en els primers mesos de la qual “es van comptabilitzar prop de 45.000 persones empresonades, moltes d’elles al País Valencià procedents de tots els racons de l’estat, i moltes d’elles amuntegades en el monestir de San Miguel dels Reis”, que va deixar de ser centre penitenciari en 1966.

Monestir de Sant Miquel dels Reis.

“La Generalitat vol reparar la dignitat i l’honor dels ciutadans empresonats per motius ideològics en el monestir durant la dictadura del general Franco i el pròxim 15 de novembre es retrà un merescut homenatge als empresonats i als seus familiars, que van patir l’absència dels seus éssers més volguts”, assenyalava la declaració.

Així, prossegueix afirmant que “és de justícia que hui que gaudim de democràcia recordem i reconeguem aquells que ens la van proporcionar, aquells que van patir humiliacions, insults, tortures i maltractaments però que, no obstant açò, van seguir lluitant per la llibertat des de l’exili interior”.

Per açò, proposava que les Corts manifestaren el seu suport a un acte com aquest que és “de justícia” i que serveix per a “recordar a tota la societat valenciana, especialment a les generacions més joves, que en el monestir de Sant Miguel dels Reis, durant la dictadura franquista, va haver-hi milers d’homes empresonats per l’únic motiu de defensar els seus ideals”.

Comparteix

Icona de pantalla completa