Diari La Veu del País Valencià
Visita d’alumnes de la Facultat d’ADE-UPV a l’Ajuntament de Castelló de la Ribera

Redactaveu / Castelló de la Ribera.

L’objectiu general del Grau en Gestió i Administració Pública (GAP-UPV) és que els estudiants adquirisquen les habilitats i coneixements necessaris per a ocupar llocs de treball de gestió tècnica de caràcter generalista i interdisciplinari i de comandament relacionats amb l’Administració Pública, bé a la mateixa Administració, bé en empreses privades que treballen per a l’Administració.

El passat dimecres 9 de novembre, l’Ajuntament de Castelló de la Ribera va rebre la visita d’un total de 50 alumnes de quart curs del Grau en Gestió i Administració Pública (GAP) de la Facultat d’ADE de la Universitat Politècnica de València, acompanyats per 3 professors del departament d’Organització d’Empreses d’aquesta Facultat, Mar Robert, Lluis Pedrosa i Santiago Bonet, aquest últim informàtic municipal de la nostra localitat, per tal de conèixer, en primera persona, els avançaments en Administració electrònica (eAdministració) posats en marxa per l’Ajuntament en els 2 últims anys.

Durant la visita, es va fer un recorregut per les instal·lacions començant per les Oficines de la planta baixa, on fa ja 12 mesos que es va posar en marxa el registre d’entrada electrònic, mitjançant un modern sistema de gestió d’expedients, de manera que es donava inicia a l’anomenat ‘Procés administratiu comú’ de forma electrònica, segons recull la nova Llei 39/2015, d’obligat compliment, que va entrar en vigor el passat 2 d’octubre.

La visita va continuar a la Sala de Plens on, després de la benvinguda oferida per l’Alcalde de la localitat, Òscar Noguera, i posteriorment pel regidor de noves tecnologies, Lluis Ferrando, es van exposar tots els detalls tècnics i, especialment, organitzatius de la Transformació Digital d’una entitat local, basats en 4 pilars que sustenten aquest tipus d’iniciatives, on destaquen els projectes:

1. Adequació del Sistema d’informació: implantació d’un nou Centre de Procés de Dades (CPD) i interconnexió de les 8 seus per Xarxa Privada Virtual (VPN).

2. Projecte de Gestió electrònica d’expedients: implantació de la plataforma GESTIONA, incloent, pròximament, la nova seu electrònica.

3. Projectes de Transparència i Participació: implantació de la nova pàgina web amb connexió a xarxes socials, retransmissió dels vídeos dels plens per Internet i ràdio OM / FM i nova revista en línia ElMiragall.org amb novetats per web, email i WhatsApp / Telegram.

4. Projectes de Digitalització de processos de cada departament: amb la implantació de l’Aula Virtual de l’Escola Pública d’Adults i, prompte, de portals per a l’obtenció del Volant d’empadronament i la Reserva d’instal·lacions del Poliesportiu, Pagament de rebuts, etc. amb pagaments a través de TPV virtual.

En l’àmbit polític, l’alcalde, Òscar Noguera, i el regidor de noves tecnologies, Lluis Ferrando, destacaven com a exemple d’indicadors clau de l’èxit d’aquestes iniciatives anteriors, les 83.000 visites a la web d’ElMiragall.org, 979 seguidors de Facebook o 875 subscrits al canal de Whatsapp, que demostren el gran interès que aquestes noves tecnologies estan despertant entre la població, accelerades per la irrupció dels anomenats ‘nadius digitals’. Segons Noguera, ‘la nostra intenció és treballar per a les persones i aconseguir un Castelló més informat i participatiu’.

En l’àmbit jurídic, el secretari, Josep Antoni Momparler, destacava les 1.752 Resolucions d’Alcaldia amb el seu corresponent expedient administratiu dels ultims 12 mesos, enfront als 541 de 2006, més del triple que fa 10 anys, mantenint els mateixos 10.000 registres d’entrada que llavors i aumentant la càrrega administrativa a causa dels canvis legislatius però amb la paradoxa que s’estan duent a terme amb menys recursos humans que llavors, per culpa de les retallades en matèria de pressupostos que tenim totes les Administracions Públiques (AAPP).

En l’àmbit tècnic, l’informàtic municipal, Santiago Bonet, destacava que el problema de la Transformació Digital de les AAPP no és un problema tecnològic o de manca de recursos econòmics, sinó que és un problema de recursos humans, ja que no és gens fàcil el canvi perquè afecta les persones: Cal canviar la mentalitat de les persones, una per una, departament per departament i seu per seu.

La visita va finalitzar al nou Centre de Procés de Dades (CPD) de la localitat, posat en marxa amb el suport econòmic de la Diputació de València, preparat per a albergar de forma segura tots els sistemes d’informació i de seguretat que donen cabuda a tota aquesta activitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa