Diari La Veu del País Valencià
4,5 milions per a l’exhumació de 300 foses comunes de la Guerra Civil i el franquisme
ACN / València

L’avantprojecte de Llei valenciana de Memòria Democràtica i per a la Convivència preveu 4,48 milions d’euros en la seua memòria econòmica destinats a l’exhumació de les fosses comunes de la Guerra Civil i el franquisme.

Així ho ha explicat aquest divendres la consellera de Justícia i Reformes Democràtiques, Gabriela Bravo, en la roda de premsa posterior al ple del Consell, que ha aprovat l’avantprojecte de llei, que serà enviat a les Corts Valencianes una vegada que obtinga l’informe del Consell Jurídic Consultiu.

La consellera Bravo ha exposat, a preguntes dels mitjans, que en l’actualitat s’estima que hi ha unes 300 fosses comunes al País Valencià (71 a la demarcació de Castelló, 184 a la de València i 44 a la d’Alacant) i que el preu aproximat d’exhumar cada fossa comuna seria d’uns 15.000 euros. A aquesta quantitat se suma el cost de delimitació i verificació de cada fossa comuna, xifrat en uns 3.000 euros.

Bravo ha indicat que l’administració anirà actuant, a través del futur Institut de la Memòria, a mesura que les entitats memorialistes i les famílies sol·liciten la recuperació dels cossos. La llei preveu establir un Cens de víctimes i que la Generalitat Valenciana realitze actuacions de recuperació i identificació de les restes de les víctimes desaparegudes a través de l’elaboració de mapes de localització.

A més, autoritzarà tota localització, exhumació i identificació de restes, d’acord amb els protocols aprovats, i la construcció sobre terrenys o la remoció dels mateixos quan s’intuïsca l’existència de restes. Així mateix, denunciarà a l’autoritat judicial l’existència d’indicis de comissió de delictes que s’aprecien en ocasió de les localitzacions, identificacions o troballes de restes que es produïsquen.

La futura norma es basa en la Llei 52/2007, de 26 de desembre, per la qual es reconeixen i s’amplien els drets dels qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la dictadura del general Franco. L’avantprojecte de Llei de la Memòria Democràtica s’articula sobre els principis de veritat, justícia, memòria i reparació.

La norma consagra el dret de les víctimes al fet que es faça justícia i, per elles, les obligacions de les institucions a adoptar les mesures necessàries perquè les possibles violacions dels Drets Humans no queden impunes.

Recuperació del fons documental

La llei pretén impulsar el dret a la memòria democràtica. Entre les accions que estan previstes en la llei, s’insta la Generalitat Valenciana a reclamar fons documentals estatals d’aquella època, relacionats amb el País Valencià i que s’impulsen mesures per a la restitució del patrimoni documental confiscat per les forces franquistes.

Formació en Memòria Democràtica

Així mateix, es durà a terme la regulació dels Llocs i Itineraris de la Memòria Democràtica Valenciana i inclourà la Memòria Democràtica en el currículum de l’Educació Secundària Obligatòria (ESO), del Batxillerat i de l’Educació Permanent de persones adultes, així com en els plans de formació del professorat i en els estudis universitaris que corresponga. A més, s’impulsarà la realització de projectes d’investigació i divulgació sobre la matèria.

28 de març, dia de la Memòria en record a Miguel Hernández

Pel que fa al dret a la reparació i reconeixement a les víctimes, la llei encomana a la Generalitat Valenciana que promoga mesures en el marc del Pla Estratègic de Memòria Democràtica, que contindrà els objectius i prioritats que han de regir aquesta política. I declara com a dia de record i homenatge de les víctimes, el dia 28 de març, en commemoració de la mort del poeta Miguel Hernández.

S’evitaran homenatges al franquisme

L’avantprojecte recull la prohibició de l’exhibició pública de símbols i elements contraris a la memòria democràtica i determina com es previndran i s’evitaran els actes públics que suposen un menysteniment de la dignitat de les víctimes o els seus familiars o homenatges al franquisme o els seus responsables. A més, es procedirà a la revisió i invalidació de totes les distincions, nomenaments, títols honorífics i altres formes d’exaltació de persones vinculades a la defensa del règim franquista. L’avantprojecte inclou un règim sancionador amb multes compreses entre els 200 i els 150.000 euros en funció de la gravetat de la infracció.

Pla Estratègic de la Memòria Democràtica

La llei estableix que la Generalitat Valenciana durà a terme un Pla Estratègic de Memòria Democràtica de caràcter quadriennal en el qual es fixaran les actuacions a dur a terme i es realitzarà un informe anual sobre els treballs realitzats i que serà remès a les Corts Valencianes. La norma també preveu la creació de l’Institut Valencià per la Memòria Democràtica, els Drets Humans i les Llibertats Públiques. Serà un organisme autònom encarregat de realitzar les tasques d’estudi, investigació i impuls de les mesures establertes a la llei.

Un any per llevar elements contraris als valors democràtics

En les disposicions finals de l’avantprojecte de llei s’estableix un termini màxim d’un any a partir de la seua entrada en vigor per a procedir a l’eliminació d’elements contraris als valors democràtics. Finalment, se sol·licita al govern valencià que requerisca al govern espanyol la creació d’una Comissió de la Veritat, alhora que preveu la creació d’una d’àmbit autonòmic.

Comparteix

Icona de pantalla completa