Diari La Veu del País Valencià
Sanitat transfronterera per a 11.000 persones entre Aragó i el País Valencià

RedactaVeu / València.

El passat mes de juny, La Veu va informar que s’estava duent a terme un acord d’atenció sanitària entre Aragó i el País Valencià i hui, dilluns 14 de novembre, finalment s’ha posat la rúbrica al conveni de col·laboració per a l’atenció sanitària de les zones limítrofes entre tots dos territoris, gràcies al qual els ciutadans d’aquestes zones podran beneficiar-se de l’assistència sanitària integral als centres més propers i accessibles des del seu domicili, independentment de la seua comunitat autònoma de residència.

Gràcies a les signatures de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, i del conseller de Sanitat d’Aragó, Sebastián Celaya, més d’11.000 ciutadans de les zones geogràfiques limítrofes podran acudir als centres sanitaris més propers. Les zones implicades són, en el cas de Terol, Cantavieja, Mosqueruela, Mora de Rubielos, Sarrión i Valderrobres (amb un total de 8.574 targetes sanitàries), mentre que les del País Valencià són Ademús, Titaigües, Forcall i Morella (2.460 targetes).

Carmen Montón ha recordat que el nou conveni marc de col·laboració en matèria sanitària “omplirà el buit legal que existia fins a hui a l’hora de donar assistència sanitària en zones limítrofes”.

Detalls

Pel que fa als detalls d’aquest conveni, s’estableix que els ciutadans d’aquestes zones podran ser atesos en Atenció Primària per professionals sanitaris pertanyents als serveis de salut d’ambdues comunitats. D’igual manera, en Atenció Especialitzada, l’assistència es realitzarà en els centres hospitalaris de referència més propers, independentment de la comunitat a la qual pertanyen i sempre amb l’acceptació del pacient. A més, el transport sanitari no urgent serà garantit preferentment per la comunitat d’origen del pacient, encara que, en cas de dificultat, la prestació es garantirà indistintament, bé siga directament o a través de les empreses que proveïsquen el servei quan estiga externalitzat.

Així mateix, les receptes es dispensaran en el centre sanitari on siga atès el pacient i, en el cas dels fàrmacs de dispensació hospitalària, el cost es facturarà a la comunitat d’origen del pacient, o bé, preferentment, es compensarà per reposició.

El conveni també regula que, en el cas de les urgències i emergències sanitàries, es mobilitzen els recursos més adequats al tipus d’incident i disponibles a cada moment. Davant una situació d’emergència serà necessari contactar amb els telèfons d’atenció d’urgències i emergències d’ambdues autonomies: el 112 en el cas del Centre d’Emergències del País Valencià i el 112 o 061 en el cas del Centre de Coordinació d’Urgències Sanitàries d’Aragó.

Comissió de seguiment

A més, per a vetlar pel compliment del conveni s’ha creat una comissió de seguiment i control formada per sis membres, tres de cada comunitat, que han de reunir-se una vegada a l’any.

Recuperació del conveni

Finalment, tots dos consellers han recordat que les dues comunitats autònomes ja van subscriure un conveni de col·laboració en matèria sanitària l’any 2006 que va estar vigent fins a novembre de 2011 i, a pesar que el maig de 2013 es va signar un protocol en matèria de turisme, sanitat i gestió del mitjà natural, mai va arribar a signar-se el corresponent conveni de col·laboració.

Comparteix

Icona de pantalla completa