Diari La Veu del País Valencià
GVA impedirà que els agents urbanitzadors requalifiquen el sòl no urbanitzable

ACN / València.

La Generalitat Valenciana prepara una modificació de la Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP) que, entre altres aspectes, eliminarà la possibilitat que existeix actualment que els agents urbanitzadors puguen promoure la requalificació del sòl no urbanitzable a urbanitzable. Així ho ha avançat aquest dilluns la consellera valenciana de Territori, María José Salvador, que ha indicat que en l’actualitat aquesta mesura facilita que la iniciativa i promoció provada puguen decidir el model de ciutat. Salvador ha avançat que, per contra, la modificació de la LOTUP reforçarà la gestió directa de les administracions i recuperarà “un urbanisme sostenible i un creixement harmònic” que garantirà que el disseny de les ciutats el decidisquen les administracions.

La consellera ha fet aquestes declaracions després de mantenir una reunió amb el grup d’experts Espai Territori, un grup de professionals creat per la conselleria per a definir les modificacions de la LOTUP. La d’aquest dilluns ha estat la darrera reunió abans de l’inici de la tramitació interna del text que, en paraules de Salvador, suposa “un pas valent” perquè el nou model urbanístic estiga al servei de les persones i de l’interès general, mai dels interessos particulars”.

La conselleria remarca que entre les mesures que ha abordat aquest grup es troba la de donar eixida a una situació “caòtica” en matèria d’urbanisme, amb un territori afectat per la bombolla immobiliària i centenars de PAI paralitzats i amb deficiències en la tramitació.

Salvador també ha avançat que, entre les propostes plantejades, també hi ha la d’intentar donar solució legal a centenars de situacions que estan paralitzades des del 2008. “És necessari i urgent donar solucions als centenars de PAIs fantasma que tenim. Ja hem pres decisions contundents en evitar la reclassificació de gairebé 13 milions de metres quadrats que estaven previstos “.

Segons ha assenyalat, Espai Territori ha proposat dues fórmules per a donar solució legal a aquestes situacions: per als PAI paralitzats o en suspensió, però que tenen una possibilitat de desenvolupar-se en el futur, s’ha plantejat que es reduïsquen i es dividisquen les unitats d’execució i donar un termini de 10 anys per a desenvolupar-les; i per a aquells que tenen un caràcter més antieconòmic, que tenen major dificultat i no encaixen en el model de territori actual s’ha plantejat la reparcel·lació inversa per a reduir les càrregues urbanes i fiscals als propietaris.

Comparteix

Icona de pantalla completa