Diari La Veu del País Valencià
La LOMCE comença a albirar el seu final

ACN / Madrid.

El ple del Congrés dels Diputats ha fet aquest dimarts el primer pas per a la suspensió de la LOMCE i la seua substitució per una altra llei educativa. Tots els grups excepte el PP han donat suport a una proposició de llei del grup socialista que estableix que el calendari d’implantació de la LOMCE “queda suspès” juntament amb els decrets i les normes reglamentàries dictades per al seu desenvolupament que encara no hagen tingut vigència o aplicació efectiva. Un cop aprovada amb el vot de totes les formacions excepte el PP, la proposició de llei es debatrà ara a la comissió d’Educació i se sotmetrà de nou al criteri del ple del Congrés dels Diputats. El ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo, ha pres la paraula per a anunciar que la sectorial d’Educació se celebrarà finalment el 28 de novembre i per a reiterar el compromís del seu executiu amb el pacte per a l’Educació.

La iniciativa del PSOE estableix la derogació de totes les disposicions de rang igual o inferior que s’oposen a la suspensió del calendari de la LOMCE i introdueix també una disposició final que –si culmina la tramitació en els termes en què està redactada− obligarà el govern espanyol a obrir un procés de negociació i diàleg amb les administracions, la comunitat educativa, els interlocutors socials i les forces polítiques per a assolir un consens sobre la millora del sistema educatiu i remetre a les Corts un projecte de llei d’educació “que supose la derogació” de la LOMCE “i que continga les mesures acordades”.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ja va apuntar durant el debat d’investidura la seua voluntat d’assolir un pacte d’Estat amb les forces constitucionalistes sobre el model educatiu. Va oferir la suspensió immediata dels efectes acadèmics de les revàlides de finals de la ESO i principi del Batxillerat, una mesura que consta a l’acord assolit entre PP i C’s i que els grups de l’oposició consideren insuficient. L’executiu espanyol pretén construir aquest pacte d’Estat mitjançant la creació d’una subcomissió a la Comissió d’Educació del Congrés dels Diputats.

Precisament aquest és l’argument del PP per a votar en contra d’aquesta iniciativa. Segons els populars, cal abordar la qüestió en el marc del Pacte d’Estat i no mitjançant un projecte de llei presentat pel grup socialista. Els populars argumenten també que el ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo, anunciarà avenços el pròxim 28 de novembre a la Conferència Sectorial d’Educació, on han d’assistir totes les comunitats autònomes. La reunió ha de servir per a confirmar la suspensió dels efectes acadèmics de les revàlides de Secundària i Batxillerat del curs 2016-2017.

La sectorial tindrà lloc el 28 de novembre

Méndez de Vigo, ha pres la paraula per a recordar que la proposició de llei del PSOE no tindria efectes jurídics immediats i ha reiterat la voluntat del seu executiu d’assolir un pacte educatiu. “Sabem que és molt difícil i que hi ha hagut molts intents”, ha dit, “però si vam ser capaços de fer la Constitució també podem ser capaços de fer un pacte per a l’Educació”, ha sentenciat.

El ministre d’Educació precisament ha anunciat que la sectorial educativa se celebrarà el 28 de novembre i ha proposat que s’hi assolisca un pacte per a “donar seguretat” a la comunitat educativa que es traduirà en un decret llei que se sotmetrà a criteri de la cambra.

Comparteix

Icona de pantalla completa