Diari La Veu del País Valencià
El Govern del Botànic triplicarà les subvencions a les mancomunitats

Xavier Pérez / Alzira.

Municipalisme, supramunicipalisme i el paper de les diputacions en la millora dels serveis per als ciutadans són alguns dels aspectes que s’han tractat durant tres dies a Alzira amb motiu de la Jornada Internacional de Mancomunitats, on han participat representants de 25 països.

Aquestes jornades finalitzen hui amb representants d’Itàlia, Noruega, Alemanya, Lituania, El Salvador, Hondures, Costa Rica i País Valencià.

Per la Casa de la Cultura de la capital de la Ribera Alta han passat les màximes autoritats polítiques del País Valencià, entre elles Ximo Puig, que ha defensat amb totes les armes el municipalisme com la solució més propera als problemes de la ciutadania.

Però, potser, el més important de l’anunci és en què repercutirà econòmicament aquesta llei: el Consell multiplicarà per tres les subvencions per a les mancomunitats, l’import de les quals passarà de 200.000 a 600.000 euros.

Així mateix, Puig ha incidit en la importància d’“enfortir” l’àmbit local i el paper de les comunitats autònomes en la prestació de “serveis públics fonamentals”. Per açò, també ha destacat la importància de reemplaçar o dur a terme una reforma “profunda de la Llei de Racionalització de l’Administració Local amb l’objectiu que els ajuntaments i les mancomunitats recuperen la seua capacitat d’autonomia i de gestió”.

En aquest sentit, el cap de l’executiu ha recordat que és “primordial” que les comunitats autònomes adopten “amb sinceritat” el procés de “segona descentralització”. Tal com ha explicat, la Generalitat ja ha començat a engegar el fons de cooperació local, enguany, amb aquesta finalitat.

“Per primera vegada hi haurà un fons de cooperació incondicionat per als ajuntaments, la qual cosa significa que els ajuntaments diran què és el que volen prioritzar; no podem continuar tenint una mirada paternalista respecte del món local”, ha afegit Puig.

Des de la Diputació, el seu president Jorge Rodríguez, en aquest sentit, també ha defensat “la importància de l’associacionisme i la col·laboració entre municipis i ens locals per a dimensionar el treball de cada municipi i arribar a més llocs i persones”. En aquesta línia, Rodríguez ha destacat la creació, per primera vegada en la Diputació, d’“una àrea de Comarcalització que dirigeix la diputada i alcaldessa de Gandia Diana Morant amb l’objectiu de mancomunar serveis”.

Sobre la duplicitat d’administracions, el president de la Diputació ha dit que la seua postura “és molt coneguda; a Espanya hi ha un galimaties competencial absolut que és molt difícil d’entendre”.

Però, sens dubte, qui més satisfet estava d’aquestes jornades és Txema Pelàez, que en declaracions a La Veu ha manifestat sobre el futur de les mancomunitats que “hem de definir el futur, què volem ser. Crec que nosaltres estem capacitats per a ser uns grans dotadors de serveis a la ciutadania”.

Peláez ha recalcat que la llei de comarcalització ha “posat un poc d’odre en les nostres mancomunitats i reconeix la singularitat de les diferents mancomunitats” i veu amb bons ulls la nova aposta del Consell sobre les mancomunitats i la dotació de subvencions.

Comparteix

Icona de pantalla completa