Diari La Veu del País Valencià
Clam ecologista contra una pedrera disfressada d’abocador de residus a Busot

Leo Part / Busot.

“Vergonyós”. Aquest és el qualificatiu que millor defineix l’obscur i opac projecte d’instal·lació en el terme de Bussot (l’Alacantí) d’un abocador de residus de construcció en una parcel·la de sòl no urbanitzable de propietat municipal.

Ecologistes en Acció no sols ha anunciat la presentació d’al·legacions al projecte que “desemmascaren” els interessos reals que hi ha darrere, sinó que va més lluny i demana a la Generalitat l’obertura d’un expedient sancionador a l’empresa promotora davant del “falsejament i ocultació de dades” del projecte i del seu estudi d’Impacte Ambiental.

En declaracions a La Veu del País Valencià, el portaveu de l’entitat ecologista a Alacant, Carlos Arribas, ha explicat que si bé l’empresa promotora -Gestiona Inertes SL- ha demanat a la GVA la declaració d’Interès Comunitari (DIC) per a la parcel·la en la qual es pretén instal·lar el presumpte abocador de residus inerts, en realitat el que es pretén és “fer negoci amb l’extracció de roques calcàries i altres materials: només mires els plànols veus que en aquest cas no existeix ni tan sols el buit en el terreny i caldria fer-lo extraient les roques. A més, tampoc s’explica en el projecte, ni la quantitat de roca a extraure, ni què es farà amb ella”.

A més, el presumpte abocador de roques calcàries està ubicat íntegrament en terreny classificat com a forestal pel PATFOR i afecta hàbitats declarats d’interès comunitari per la directiva de la UE i, per tant, han de rebre un grau de protecció màxim. I, per si això no fóra prou, la geologia del terreny és incompatible amb la instal·lació d’un abocador per la seua inadequada permeabilitat.

Unes dimensions que “canten”

La dimensió del presumpte abocador és un altre dels elements que han dut Ecologistes en Acció a desconfiar del projecte. Així, segons explica Arribas, ell mateix contempla una capacitat de 30.000 metres cúbics “i això denota que intentarà servir a molts municipis”. “No és un abocador municipal –apunta el portaveu ecologista- ni està pensat per a la dimensió de Busot, ja que preveu el dipòsit de 30 vegades més residus que els que es calculen que pot originar el municipi” –de poc més de 3.000 habitants-. L’entitat ecologista assegura, per tant, que l’aparent abocador “no ha de considerar-se d’interès municipal sinó supramunicipal” i tem que Busot es convertisca en “destinació final dels residus d’altres ciutats, fins i tot de fora de la demarcació, per a negoci d’alguns empresaris”.

Per tot açò, Ecologistes en Acció no solament demana a la Generalitat Valenciana que siga rebutjada la sol·licitud de Declaració d’Interès Comunitari (DIC) que possibilitaria la instal·lació de l’abocador d’inerts en un sòl no urbanitzable, sinó també l’obertura d’un expedient sancionador al promotor “que aclarisca el falsejament i ocultació de dades del projecte i del seu Estudi d’Impacte Ambiental, que podria ser constitutiu d’una infracció administrativa”.

Preguntat per si tenen esperança que el projecte siga denegat per la GVA, el portaveu d’Ecologistes en Acció ha assegurat que si bé aquest s’estan gestant des de fa molt de temps amb el vist i plau exclusiu del govern municipal en mans del PP, confien en tindre el suport de tots els grups de l’oposició i altres entitats ecologistes locals per a aconseguir la seua paralització.

“L’empresa promotora volia tramitar el projecte comptant simplement amb el permís d’obra de l’Ajuntament de Busot, però la normativa actual no ho permet i per això han hagut de demanar la Declaració d’Interès Comunitari (DIC) per a la parcel·la. No sabem exactament quin interès té l’Ajuntament per tirar-ho endavant, però no s’han donat les dades correctes i pensem que pot haver-hi altres interessos ocults i estem convençuts que el que s’oculta és un projecte d’extracció d’àrids, una pedrera camuflada com a abocador”, conclou el portaveu.

Comparteix

Icona de pantalla completa