Diari La Veu del País Valencià
Agró exigeix que el Pla de l’Horta impulse la lluita contra el Canvi Climàtic
RedactaVeu / València

Acció Ecologista-Agró ha sol·licitat a la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori que revise el Pla d’Acció Territorial de l’Horta (PATH) per a impulsar els diferents serveis ambientals que ens presta o pot prestar aquest ecosistema agrícola. “Especialment, el de la lluita i l’adaptació al Canvi Climàtic”, assegura.

Per a assolir aquest repte, AE-Agró ha exigit en les seues al·legacions que el PATH esmene l’actual fragmentació i degradació de l’Horta “amb el foment de l’agricultura ecològica, la protecció de totes les zones humides, la millora de la qualitat de l’aigua, un bon ús dels productes fitosanitaris i la interconnexió real dels espais naturals de l’àmbit d’actuació d’aquest pla”.

Segons explica l’organització ecologista, el Canvi Climàtic “és el principal repte mediambiental que afrontem en l’actualitat” i, per això, considera que aquest assumpte transversal “hauria de ser el gran protagonista de tots els plans i polítiques que afecten el nostre territori”. Agró “lamenta” que aquest no és el cas del Pla d’Acció Territorial de l’Horta (PATH), “un document que –segons apunta– serà incapaç de gestionar l’Horta del futur per obviar les conseqüències dels canvis que, a nivell global, es produiran i que tots patirem”.

Per a corregir aquesta situació, AE-Agró ha plantejat en les seues al·legacions al PATH que aquest document prioritze estratègies i accions enfocades a minimitzar l’impacte del Canvi Climàtic.

Marjals de Rafalell, Vistavella, els Moros i del Puig

Així, defensa, per exemple, la protecció i recuperació de les zones humides de l’Horta, “ja que marjals com la de Rafalell i Vistabella, els Moros o la del Puig juguen un paper clau en el balanç de carboni i la regulació climàtica”. Per aquest motiu, demanen que el pla incloga totes les zones humides “com a infraestructures verdes o espais de valor natural” i que, a més a més, siguen classificades com a sòl no urbanitzable de protecció especial.

Foment de l’agricultura ecològica

AE-Agró també ha proposat en les seues al·legacions que el PATH impulse un pla progressiu de foment de l’agricultura ecològica, ja que aquest “hauria de combinar les bones pràctiques agrícoles, com el bon ús i la correcta aplicació dels productes fitosanitaris, amb el respecte pels recursos naturals, especialment l’aigua”. De fet, segons Agró, les mesures i estratègies encaminades a millorar la qualitat i l’ús eficient de l’aigua “haurien de ser les prioritàries, ja que aquest recurs natural és la base del sector productiu i del conjunt de l’ecosistema agrícola de l’Horta”.

Mesures per a reduir les emissions de carboni

A més a més, segons l’organització, el pla per a fomentar l’agricultura ecològica “hauria de potenciar també mesures per a reduir les emissions de carboni” i, així, fer front al Canvi Climàtic. Per exemple, advoca per reutilitzar i no cremar la matèria orgànica, promocionar el consum local i informar i formar els llauradors de les tècniques agrícoles més adients i de les ajudes autonòmiques, estatals i europees.

Finalment, AE-Agró planteja a la Conselleria d’Habitatge que “revise i millore” el projecte de connectors ecològics del PATH, donat que l’actual proposta “no disposa de cap estudi rigorós sobre utilitat, traçat, protecció i disseny d’aquests elements que han de permetre interconnectar els diferents espais naturals de l’Horta”.

Només aplicant totes aquestes mesures, el PATH podrà, segons l’entitat, revertir la fragmentació i la degradació actual de l’Horta, “un ecosistema agrícola que ens ofereix múltiples serveis ambientals i que hem de preservar a tota costa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa