Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència Nacional fixa l’11 de gener el judici contra l’ERO d’extinció de RTVV
ACN / València

El judici contra l’Expedient de regulació d’Ocupació (ERO) per l’extinció dels contractes de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) a causa del tancament serà el pròxim 11 de gener a les 09:00 hores. Així ho han confirmat fonts de l’Audiència Nacional i del sindicat que va interposar una demanda col·lectiva, CGT, per l’acomiadament de 1.600 treballadors.

El judici es va suspendre el juliol del 2014 fins que el Tribunal Constitucional es pronunciés sobre el recurs que va interposar el PSPV-PSOE contra la llei que va propiciar el tancament de les emissions de RTVV, recurs que ha estat retirat. La demanda de CGT es basa en la inconstitucionalitat d’aquesta llei i reclama la nul·litat de l’ERO d’extinció i que es condemne l’empresa a readmetre els 1.600 treballadors acomiadats així com l’abonament dels salaris de tramitació.

El nou ens creat per a la recuperació del servei, la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), va celebrar la seua primera reunió aquest dijous després de la seua constitució . El consell rector va acordar entre altres coses sol·licitar l’ingrés en la Federació d’organismes de ràdio i televisió autonòmics (FORTA) així com apoderar el seu president, Enrique Soriano, per a efectuar contractacions. El judici a l’Audiència Nacional i una possible declaració de nul·litat de l’ERO de RTVV suposaria la readmissió dels 1.600 treballadors i un nou escenari en el camí per a la recuperació de les emissions de la ràdio i televisió públiques del País Valencià.

Atemptat contra el dret a la tutela judicial efectiva

La secció sindical de la Confederació General del Treball a RTVV assenyala que, entre les causes d’extinció, no consta cap com la que es va al·legar i que la llei d’extinció va ser promulgada el mateix dia que s’anul·lava l’anterior ERO, en “un clar atemptat contra el dret a la tutela judicial efectiva”.

CGT considera que la llei cessa l’activitat “per la seua mera voluntat malgrat existir possibilitats econòmiques de continuar” i que, a més, “decreta l’extinció dels contractes de la totalitat de la plantilla per aquesta causa i disposa, a aquest efecte, el procediment a seguir, tot i que aquesta causa no s’haja contemplat legalment “per l’estatut dels treballadors.

En aquest sentit, la Generalitat Valenciana hauria incorregut en un “possible excés competencial” que suposaria una vulneració de la legislació bàsica estatal. La llei és, per al sindicat, una “clara manifestació empresarial de desviació de poder “, a la recerca d’objectius “en abús de dret no emparats per l’ordenament social, que alteren la finalitat institucional de l’acomiadament col·lectiu “.

CGT creu que l’ERO no és una extinció de relacions de treball per desaparició de la personalitat jurídica del contractant, sinó pel cessament de l’activitat empresarial de RTVV i la extinció dels contractes i que, en tot cas, l’empresa està obligada a justificar quines causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció concorren com a determinant de l’extinció.

Sobredimensionament buscat

La Confederació General del Treball centra el nucli de les seues tesis en l’actuació “fraudulenta” de RTVV respecte a l’aplicació de la sentència del TSJ valencià que va afectar més de 1.000 treballadors.

La readmissió immediata d’aquests “havia estat acordada dos dies abans de l’aprovació de la llei” tot i que la sentència té un caràcter merament declaratiu. Així, després d’haver renunciat a interposar recurs de cassació contra la sentència, el sindicat considera que RTVV va procedir com si la sentència impugnara un acte administratiu i va imposar unilateralment el restabliment de la relació laboral dels acomiadats, cosa que va conduir a “un injustificat sobredimensionament formal de la plantilla, intencionadament buscat de forma arbitrària”.

“La finalitat”, afirma CGT, “era provocar, amb maquinacions insidioses, que la representació legal dels treballadors subscrivira l’acord”. La readmissió va comportar l’anul·lació de les prestacions d’atur degudament percebudes i realització indeguda de cotitzacions a la Seguretat Social.

CGT conclou que l’acord assolit es va produir sense existència de causa legal o real, “cosa que implica frau de llei i abús de dret per part de RTVV”.

Comparteix

Icona de pantalla completa