Diari La Veu del País Valencià
L’oficina de la Seguretat Social de Dénia nega l’accés per parlar en valencià
Leo Part / València / Dénia

Nou i lamentable cas de discriminació lingüística al País Valencià. Va ser aquest estiu en l’oficina del Ministeri de la Seguretat Social (INSS) de Dénia. Ara –per ahir–, el fill de l’afectada ha volgut fer-lo públic després de la, segons denuncia, “poc sensible envers la nostra llengua” resposta donada per l’administració estatal a la seua reclamació pels fets en forma d’una carta model “d’aquestes de ‘Seguimos trabajando por un buen servicio’, és a dir, com si ací no passara res”, lamenta.

Les víctimes d’aquesta nova vulneració del dret legítim a expressar-se en valencià han estat l’escriptor Josep Lozano-Seser i sa mare, al quals tres mesos enrere, segons explica al seu mur de Facebook, “se’ns negà l’atenció en valencià” a l’oficina de Seguretat Social de la capital de la Marina Alta –a la qual acudiren per a realitzar uns tràmits administratius– per part d’un vigilant de seguretat.

Tracte denigrant, il·legal i feixista

A més de negar-se a atendre’ls “en el nostre idioma”, “taxativament ens van dir que li donàrem el número de DNI en castellà” malgrat que, segons fa constar en el mateix full de reclamació presentat poc després dels fets, el valencià “és una llengua oficial”. “El tracte oferit és denigrant i il·legal, a més de feixista”, denuncia.

En la seua explicació dels fets, l’escriptor diu que “el guàrdia de seguretat admeté fins a dues vegades que no ens entenia”. En demanar-li explicacions de per què no els donava pas, la única resposta que van trobar va ser un concís “perquè no”. Finalment, per a poder passar, Lozano-Seser i sa mare van haver de teclejar ells mateixos el DNI en la màquina per a registrar-se.

Ara, tres mesos després dels fets, els ha arribat la contestació a la reclamació presentada en forma d’una carta model .

Imatge de l’escrit de reclamació. Foto: Josep Vicent Lozano-Seser.

“Si a cap ciutadà se li negara l’atenció en castellà la notícia obriria tots els telenotícies”

“Si a cap ciutadà se li negara l’atenció en castellà en un organisme públic valencià o català, el titular obriria tots els telenotícies, diaris i tertúlies de l’estat i tothom parlaria de la imposició, de l’abús. En canvi, que la nostra llengua siga menyspreada és un (anti)Dret Constitucional gairebé assumit”, lamenta l’escriptor afectat.

Aquest nou cas de discriminació lingüística ve a sumar-se a un altre registrat aquest passat mes d’agost en un allotjament hoteler de Dénia, quan els seu propietari va expulsar un joves per adreçar-se a ell en valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa