Diari La Veu del País Valencià
Barberá ho nega tot davant el Suprem

EP / Madrid.

L’exalcaldessa de València i actual senadora espanyola, Rita Barberá, ha negat aquest dilluns davant el magistrat instructor del Tribunal Suprem Cándido Conde-Pumpido, qualsevol responsabilitat en el suposat blanqueig de capitals comès pel grup municipal del PP en el consistori que ella va presidir durant 24 anys. S’ha limitat a reconèixer que va lliurar 1.000 euros al partit en concepte de donació que mai li van ser retornats en dos bitllets de 500 euros.

Sobre la resta de qüestions que se li han plantejat, ha reiterat una vegada i una altra que ella no sabia res i ha remès qualsevol decisió al Comitè de Campanya creat per a les eleccions municipals del 2015 a València.

Així ho han assenyalat fonts presents en la declaració de Barberá, en qualitat d’investigada -figura que substitueix l’anterior d’imputada-, davant qui fóra fiscal general en l’etapa del Govern de Rodríguez Zapatero.

A partir d’un indici, se li atribueix un presumpte delicte de blanqueig de capitals en el grup municipal del PP en l’Ajuntament de València en el marc de l’Operació Taula, derivada del cas ‘Imelsa’. Sobre aquest sistema presumptament emprat pel seu grup municipal, ha negat conèixer-lo ja que no formava part del Comitè de campanya.

Barberá ha arribat al Tribunal Suprem acompanyada del seu advocat, José Antonio Choclán, i altres dues persones mitja hora abans de la seua citació, a les 10.30 hores, tot i que l’interrogatori s’ha retardat uns vint minuts sobre l’horari previst.

Segons fonts jurídiques, l’exalcaldessa s’ha limitat a contestar les preguntes que li ha realitzat el fiscal Juan Ignacio Campos -que és un dels fiscals cap en l’alt tribunal-, i la seua defensa, i ha rebutjat respondre a les qüestions plantejades per l’advocada de l’acusació popular exercida pel PSOE, Gloria Pascual.

Insults a la seua eixida del Suprem

Després de poc més d’una hora de declaració, Barberá ha eixit de l’alt tribunal cap a un taxi que l’estava esperant, on ha entrat juntament amb els seus acompanyants eludint les preguntes de la premsa. Un grapat de persones l’esperava i l’ha insultat a crits de “borratxa”, “corrupta”, “pagaràs encara que t’amagues en el Senat”, “no t’amagues que ho pagaràs tot”.

El passat 13 de setembre la Sala penal de l’alt tribunal va obrir la investigació a la senadora popular seguint el criteri del Ministeri Públic i va designar com a instructor del cas Conde-Pumpido.

En aquesta peça separada del “cas Imelsa”, amb 47 persones imputades més el PP com a persona jurídica, s’investiguen les donacions de 1.000 euros efectuades per regidors i assessors, quantitat que presumptament els era retornada pel partit en dos bitllets de 500 euros per a blanquejar diners en efectiu de suposada procedència il·lícita. La peça de Barberá la veu el Suprem, per la seua condició d’aforada.

La part de la causa relativa a l’exalcaldessa va arribar al Suprem mitjançant exposició raonada del jutge d’Instrucció número 18 de València, Víctor Gómez, en entendre aquest que hi havia motius per a procedir a l’obertura d’investigació per a determinar si els fets atribuïts a Barberá són delictius.

En el seu escrit, el magistrat implicava la senadora ‘popular’ per ser “una més de les persones que reconegudament van efectuar l’aportació de 1.000 euros” raó per la qual estan imputats tots els regidors (excepte Eusebio Monzó, actual portaveu), exedils, assessors i exassesors que també van realitzar el pagament en vespres de les eleccions de 2015.

A més, apuntava que Barberá era la superiora jeràrquica com a alcaldessa i màxima responsable del grup, i que existia una relació personal d'”estreta confiança” entre l’aforada i la principal investigada, l’exsecretària del grup municipal María del Carmen García-Fuster, que gestionava els comptes bancaris.

Abans d’elevar la causa al Suprem, el magistrat Víctor Gómez va oferir a Barberá l’opció de declarar sense sotmetre’s a un interrogatori. La que fou alcaldessa de València durant més de 20 anys, va presentar un escrit d’al·legacions en el qual reconeix, igual que ha fet aquest dilluns, l’aportació dels diners per a la campanya de les eleccions de 2015 en les quals ella optava a l’Alcaldia, encara que nega que li’l reintegraren.

Les seues explicacions, no obstant açò, van ser considerades “insuficients” pel jutge i no li van servir per a excloure la seua possible implicació en els fets investigats.

Comparteix

Icona de pantalla completa