Diari La Veu del País Valencià
Pep Gimeno ‘Botifarra’ rep la Medalla d’Honor del Consell Valencià de Cultura

RedactaVeu / València.

Aquest migdia, el Consell valencià de Cultura ha lliurat la Medalla d’Honor al cantaor xativí, Pep Gimeno “Botifarra”, tot fent coincidir el lliurament amb “el Dia de la Música”.

L’acte l’ha presentat el president Santiago Grisolía amb unes paraules de benvinguda als convidats i al públic que ha omplit la Sala de Plens del Palau de Forcalló. Tot seguit, el secretari, Jesús Huguet, ha llegit l’acta per la qual s’atorgava a l’artista la Medalla d’Honor de la institució, i ha donat pas a Antoni Martínez, que ha fet la laudatio del cantaor. Una part del treball d’Antoni Martínez ha estat dedicat al cantaor; és l’autor del primer llibre sobre ell, La veu de la memòria. Pep Gimeno ‘Botifarra’. Ha explicat que el segle XX s’ha caracteritzat per “una pèrdua massiva de costums i tradicions a causa dels grans canvis socioculturals. Hi havia el perill que es perderen per a sempre. Però artistes com Gimeno són una garantia que això no passarà”, ha explicat Martínez. Pep Gimeno “és el renovador més significat i transcendental per a la nostra cultura des que va cantar la primera albà en públic, allà pel 1982. Ha fet també un repàs de la seua discografia i dels premis rebuts, i l’ha situat en una posició privilegiada, a cavall entre la nova música i la tradicional, a punt de trencar la invisibilitat de la música tradicional i fer-la un art de masses”, ha conclòs.

Pep Gimeno ‘Botifarra’ amb el CVC, Albert Girona i Roger Cercà.

Botifarra ha donat les gràcies per la Medalla d’Honor. Però ha recordat que el reconeixement és per a tota la gent que s’ha bolcat en la música popular. En paraules seues, “és per al poble”. Finalment, Pep Gimeno ha regalat als presents dos cançons populars: unes catalinetes infantils i un romanç, La huída a Ekipto, que li va ensenyar “Emilieta, la del sindicat”, recordava el cantaor.

Entre altres, han assistit a la concessió de la medalla el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, i l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà.

El proper 30 de novembre el CVC lliurarà una altra Medalla d’Honor de la institució a la compositora i folklorista Maria Teresa Oller.

Comparteix

Icona de pantalla completa