Diari La Veu del País Valencià
Les nostres nadales es rejoveneixen al ritme del Pop-Rock

Sixto Ferrero / València.

El proper dijous, el MUViM acull la presentació del cd Ara ve Nadal, (a les 19h) un nou cd de nadales impulsat per la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València, enregistrat a diferents estudis i coordinats per la discogràfica valenciana MésdeMil, que s’ha encarregat de l’edició i distribució. Han comptat amb Josep Vicent Frechina, qui ha seleccionat les nadales tradicionals, així com els cantautors i grups que han fet una nova versió “per rejovenir” la nostra música tradicional, afirmava Immaculada Cerdà, cap de la Unitat de Normalització a aquest diari.

Ara ve Nadal serà distribuït als ajuntaments de forma gratuïta i és la continuació del recull publicat l’any passat també per la Diputació. Ara, però, se n’ha fet versió de les nadales tradicionals fent servir el Pop i el Rock, i el resultat ha sigut finalment 12 nadales cantades i interpretades per Tardor que farà la versió de A Betlem me’n vull anar, els Mox faran L’olla de Nadal, els Arthur Caravan faran Pastorets i pastoretes, els Sva-ters faran la Nadala de Carcaixent, mentre que Feliu Ventura farà la versió de Ai, Pep!, Herba Negra & Bit Beat Boy la de Barrabàs, Gent del desert faran Ou, ou quina meravella, Lilit i Dionís & Mark Dasousa faran la versió de la Nadala del poble de Callosa d’En Sarrià, Andreu Valor la de Parrampim, Mireia Vives & Borja Penalba la de Maria anava partera, El Diluvi la de Tampa Tapam i finalment Pau Alabajos farà versió de La nit de Nadal.

El canvi polític a la Diputació de València va “propiciar” que es mamprenguera el suport a la música feta en valencià. Amb aquesta idea, el diputat Xavier Rius fou qui proposà publicar uns reculls de nadales que “enganxaren amb Nadal 1 i Nadal 2, uns reculls publicats ara fa vint anys” explica Imma Cerdà. Així doncs, després del publicat l’any passat (Done’m l’asguinaldo! Canços populars del Nadal valencià) una mostra que recull nadales “de tot el territori, des del Pinós fins a Vinaròs”, el projecte no es tanca ací, ja que a aquest CD (Ara ve Nadal) el seguiran dos més, i ens avança que les de 2017 seran “embolcallades de jazz”.

Portada del CD Ara ve Nadal. Dissenyar per Daniel Olmo d’Estudi Grafema.

“Amb la col·laboració de Frechina i la discogràfica MésdeMil, qui compta amb autors punters del panorama musical valencià, vam treballar per aconseguir finalment les versions de 12 nadales, ara, amb estils encabits dins del pop i del rock, per tal de rejovenir-les”. La Unitat de Normalització s’hi troba immersa en la preparació de materials en valencià per als comerços i ajuntaments que volen normalitzar la llengua en aquestes properes festes nadalenques “aprofitarem per distribuir els CDs als ajuntaments, en primer lloc, a aquells que ens han demanat assistència tècnica”, de manera que “a partir de la setmana vinent començaran a estar als municipis”.

Amb aquestes Nadales en la nostra llengua, el que aconsegueixen, a banda del gaudi sonor, és “assegurar la transmissió de la tradició en la nostra llengua” afegeix Cerdà, perquè ens “hem acostumat a escoltar versions més modernes en anglès o traduïdes al castellà, i per tant, és fàcil anar oblidant-les en la nostra llengua”. Al remat però, “demostrem amb això que la nostra llengua és vàlida en tots els àmbits, i que la música en valencià no només és reivindicativa o vinculada a la nova cançó, sinó que en valencià, es poden fer tot tipus de gèneres”, conclou la filòloga.

El disseny de la portada ha estat obra de Daniel Olmo d’Estudi Grafema. Dijous, durant la presentació, actuaran alguns dels grups i cantautors participants, com Andreu Valor, Herba Negra, Tardor i Mireia Vives & Borja Penalba, i a més, es lliurarà un exemplar als assistents.

Comparteix

Icona de pantalla completa