Diari La Veu del País Valencià
Des d’Onil amb bona orientació

Javier Cid / Onil.

L’orientació és un esport diferent. L’esportista ha de comptar no sols amb l’objectiu d’arribar a meta com en la resta de curses, sinó que, a més, ha d’arribar a uns controls que l’organització col·loca prèviament en un terreny forestal o ciutat, en el menor temps possible amb l’ajuda d’un mapa i una brúixola i sense saber amb què es trobarà quan inicia la prova, per tractar d’arribar primer.

Així, la capacitat de decisió, la lectura del mapa i la condició física, són els components fonamentals d’aquest esport. Hi ha diversos tipus de recorreguts amb diferent dificultats i distàncies, depenent de l’edat i el nivell dels participants. Durant la carrera, cada participant ha de prendre les seues decisions de com arribar als controls estipulats. ‘Perd la por a perdre’t!’ s’acostuma a dir entre els practicant de l’orientació.

Però, posem-nos en context. Aquest esport naix en el països nòrdics fa més de cent anys, i a l’Estat espanyol s’inicia de la mà dels militars i a finals del 80 ja es practicava de forma reglada. Però, no és fins l’any 1985 quan es crea la Federació de l’esport de l’orientació.

El millor club de l’Estat espanyol en aquest esport es troba al sud del País Valencià i és el Club Esportiu Colivenc d’Onil, poble de la comarca de l’Alcoià que compta amb els millors orientadors de l’Estat. Ens apropem a dos de les proves més importants que han fet durant aquest any.

Sis orientadors del CE Colivenc al mundial absolut d’orientació a Suècia

El passat estiu, més concretament al mes d’agost, va tindre lloc a Strömstad (Suècia) el campionat del món absolut d’Orientació. Dels deu esportistes que foren convocats per a formar part de la selecció estatal, sis eren del CE Colivenc d’Onil, cosa que demostra l’alt nivell dels orientadors d’aquest club.

Per una banda, en categoria masculina els tres components foren Antonio Martínez, Andreu Blanes i Roger Casal, mentre que en categoria femenina van ser Violeta Feliciano, Ana Camarasa i Esther Gil les que van representar l’equip de l’Alcoià. Cada un d’ells i elles va competir en diverses distàncies individuals i per equips.

Malgrat que es tracta d’un esport que té uns recursos molt limitats i d’estar dominat pels països nòrdics, aquests colivencs aconseguiren uns resultats més que satisfactoris. En la distància llarga competiren Antonio i Roger en categoria masculina i van finalitzar el 36è i el 44è, mentre que l’única dona que va competir en aquesta modalitat va ser Esther, que va concloure en la 40a posició. En la distància mitjana, Andreu va ser el 38è i Esther aconseguí creuar la meta en la posició 49.

Selecció absoluta d’orientació al Mundial celebrat a Suècia. Fotografia: Antonio Gil.

Quant a la modalitat de l’esprint, Andreu, Antonio i Violeta aconseguiren entrar en la final d’enguany. Aquesta és la distància que més dominen aquests orientadors, ja que Andreu va aconseguir el millor resultat estatal de la història en un mundial absolut quan acabà el setè en l’edició passada. Finalment, els esportistes d’Onil finalitzaren: en categoria masculina, Andreu va ser el 14è mentre que Antonio es va desqualificar i en la femenina, Violeta va ser la 36a.

En les curses d’equip, els tres colivencs formaren l’equip masculí de relleus clàssics i aconseguiren la setzena posició. En categoria femenina, Esther competí amb dues orientadors catalanes més i aconseguiren l’onzena posició, el millor resultat fins a l’actualitat en aquesta distància a nivell estatal. Pel que fa als relleus mixtes, Antonio, Andreu, Violeta i una altra catalana acabaren en la posició 14.

Orientadors colivencs a Xina

El passat mes d’octubre, els orientadors Violeta Feliciano i Antonio Martínez, del club CE Colivenc d’Onil, viatjaren a Xina per córrer el Park World Tour. Van ser convidats per a representar la selecció estatal juntament amb alguns dels millors orientadors del món. La competició constava de cinc curses esprint, la distància més ràpida i curta de l’esport d’orientació, que tingueren lloc a la capital, a diversos parcs plens de llacs i edificacions d’estil xinés.

A pesar de l’alt nivell de les proves i de la resta dels competidors, Antonio aconseguí estar en el top 10 de la classificació de quasi totes les curses i arribant a ser quart en una d’elles i Violeta finalitzà entre les posicions 11 i 15.

Violeta Feliciano i Antonio Martínez, orientadors del C.E.Colivenc en la Park World Tour a China. Fotografia: Antonio Gil.

A més de les curses d’orientació, els dos colivencs també participaren en un trail de muntanya, en el qual Violeta arribà en segona posició en la cursa de 10km i Antonio en tercera posició en la de 21km, el que demostra que en orientació també es necessiten unes condicions físiques molt bones.

Comparteix

Icona de pantalla completa