Diari La Veu del País Valencià
Sánchez: ‘La Gestora no està per a dirigir un partit sinó per a convocar un congrés ja’
RedactaVeu / EP / Xirivella

L’ exsecretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dissabte en un multitudinari acte en la localitat de Xirivella (l’Horta Oest) que “cal dir-los als qui estan a Ferraz” que els socialistes “volen votar en unes primàries i en un Congrés Federal que servisca per a unir el PSOE”. Sánchez s’ha dirigit als membres de la Gestora que dirigeix el partit per a dir-los que no estan “per a dirigir un partit sinó per a convocar un Congrés ja”. “El vostre temps va acabar”, ha exclamat.

Així ho ha manifestat en el seu primer acte públic després de deixar el seu escó en el Congrés dels Diputats espanyol celebrat a Xirivella, on ha participat en una taula redona que amb el títol ‘Repensar el PSOE, construir el futur’, ha comptat amb la participació, entre d’altres, del diputat socialista Odón Elorza i el dirigent del corrent Esquerra Socialista, José Antonio Pérez Tapias. També han estat presentes diverses diputades crítiques com la independent Zaida Pedrera, la socialista balear Sofia Hernanz, o la palentina María Luz Martínez.

Durant la seua intervenció, a més de demanar la celebració d’un Congrés i primàries “ja” en el PSOE, Sánchez ha assenyalat que “tots” han “comès errors” i ha afegit: “Jo els he comès i demane perdó per ells”. No obstant açò, també ha assegurat que “per a guanyar la dreta i unir l’esquerra cal votar” i ha manifestat: “Hi ha qui diu que hem de repensar el projecte del PSOE, em sembla bé, però que la proposta la faça una direcció política democràticament triada per la militància”.

L’ exdirigent socialista ha indicat també que quan es convoque el Congrés els socialistes es trobaran “amb aquells que defensen l’autonomia del PSOE enfront dels poders econòmics, defensant un PSOE d’esquerres i no en posició subalterna al PP, en un PSOE federal que reconega la realitat plurinacional d’aquest país i que consulta i fa primàries per a triar els seus càrrecs”. “En un PSOE plural i divers, on caben els que per disciplina es van abstenir i també els que van votar que no”, ha subratllat.

Així, ha destacat que la militància és “socialista de cor i de partit”, al mateix temps que ha criticat els qui “plantegen una falsa disjuntiva entre un congrés ja, o un de ben organitzat”, sobre el que ha dit: “Nosaltres creiem que es pot celebrar un bon congrés ja, açò s’aconsegueix donant la veu i el vot a la militància”.

‘Un socialista mai serà adversari d’un altre

A continuació, ha sostingut que “per a un socialista, mai de la vida un adversari serà un altre socialista”, ja que l’adversari del partit “serà sempre el PP”. “No sobra ningú, falta la veu i el vot dels militants”, ha remarcat.

Així mateix, ha dit creure que “al socialisme li sobra energia” i coneix “quin és el diagnòstic de la societat espanyola i les solucions” i ha destacat que el PSOE és el partit “de la igualtat, amb història i europeista”, perquè “enfront del populisme que sorgeix en aquest vell continent i a l’altre costat de l’oceà, hem de construir una alternativa”, ha comentat.

“El que li falta al PSOE és fer el que promet”

Sánchez ha defensat que “el que li falta” a la seua formació és “fer el que promet: Si diem ‘no’ a Rajoy, votem ‘no’ a Rajoy”. No obstant açò, ha considerat que “això ja és passat”, i ha demanat a la Gestora “que vote en contra del sostre de despesa dels Pressupostos Generals de l’Estat” i “si Rajoy amenaça amb eleccions, li diem que no li tenim por”. A més, li ha dit a la Gestora “amb tot el respecte” que el seu temps “va acabar” i com més es retarde la convocatòria del Congrés Federal, “millor per a Rajoy”. “Hi ha molts motius per a l’esperança, hi ha milions d’espanyols que ens estan esperant; en aquesta lluita podeu comptar amb mi”, ha conclòs.

Odón Elorza: “No és una batalla de Sánchez”

Odón Elorza, per la seua banda, ha dit que el PSOE “no recuperarà la credibilitat sense l’esforç de cadascú, de tota la militància” i “no és una batalla de Pedro Sánchez”. “No és concebible un govern de progrés si no guarim el PSOE i obrim llaços de col·laboració amb altres forces d’esquerres, necessitem la unitat per a governar aquest país”, ha manifestat.

A més, ha indicat que “la unitat no s’imposa i no és objecte d’una disciplina, sinó la conseqüència del diàleg i la lleialtat a la direcció” i ha defensat que “en aquest PSOE no sobra ningú”. “En el camí del PSOE no caben desqualificacions, som tots companys”, ha assenyalat Elorza”. “Gràcies als diputats que van votar ‘No és no’!”, ha finalitzat.

Tapias: ‘Hi ha un abans i un després de Xirivella en rellançar el PSOE”

José Antonio Pérez Tapias, que va competir amb Pedro Sánchez per la secretaria general del PSOE, ha volgut “agrair” a l’exsecretari general “la seua coherència i dignitat”. A més, ha destacat que “hi ha un abans i un després des d’aquest moment”, en referència a l’acte a Xirivella, “en el fet de rellançar aquest partit” i ha explicat que els militants han signat “molts fulls demanant un Congrés Extraordinari ja”.

“Si som coherents quan diem ‘No és no’, com han fet alguns diputats, la militància ho reconeix perquè no és un capritx, és l’expressió d’una alternativa a la dreta conservadora i liberal d’aquest país i d’Europa” , ha expressat.

Ábalos: “Elsmilitants no solament volen fer de comparses”

José Luis Ábalos, secretari provincial del PSPV en la demarcació de València, que també ha participat en la taula redona, ha afirmat que “per a tenir alguna vigència, el projecte dels socialistes ha de definir el seu projecte sense interferències” i el PSOE “ha de recuperar l’esperit transformador de la socialdemocràcia”. Així mateix, ha defensat que “els militants volen decidir i no solament fer de comparses”. “Fa falta un model de participació molt més exigent. En aquest partit es va decidir històricament tot en la base”, ha dit en aquest sentit.

També s’ha dirigit al públic l’alcalde de Xirivella, Michel Montaner, qui ha afirmat que “l’esperit de Xirivella és donar la veu al militant” perquè “no són temps perquè quatre persones decidisquen pels altres” i “el segle XXI ja no és temps de baronies”.

Un dels moments més curiosos de la jornada s’ha produït quan la moderadora del debat s’ha equivocat i ha anomenat Susana a l’alcaldessa de Santa Pola, Yolanda Seva, a la qual cosa el públic ha reaccionat amb una gran esbroncada.

Comparteix

Icona de pantalla completa