Diari La Veu del País Valencià
Les Falles fan una crida a la Humanitat

RedactaVeu / València.

La Junta Central Fallera ha convocat per a diumenge una gran celebració a les Torres dels Serrans per tal de cridar ben alt que les Falles són Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Aquest dimecres es va procedir a la ‘plantà al tomb’ de la falla que es cremarà al final d’aquesta programació d’actes que inclou un espectacle audiovisual i un piromusical.

La celebració començarà a les 17 hores amb un acte institucional al Palau de la Generalitat, que comptarà amb la presència dels membres de la Corporació Municipal, a banda de diversos representants del món faller i dels elements vinculats amb la candidatura. Juntament amb el president i la vicepresidenta del govern valencià, Ximo Puig i Mónica Oltra, intervindran l’alcalde de València, Joan Ribó, el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset i la fallera major, Raquel Alario.

Cartell promocional. Imatge: Junta Central Fallera.

Totes les falleres majors de València de la història

A continuació, els actes continuaran davant de les Torres dels Serrans, on hi ha plantada, des d’aquest dimecres, la falla ‘Som Patrimoni’, de l’artista faller Juanjo García, inspirada en el cartell promocional de la candidatura #FallesUNESCO elaborat per Ibán Ramón. A partir de les 18:30 hores hi haurà un espectacle audiovisual amb una projecció que donarà el tret d’eixida a la ‘Crida a la Humanitat’ que farà la fallera major. Per a aquesta crida internacional, que incorporarà diverses llengües, s’han convidat totes les falleres majors de València de la història i també hi haurà el protagonisme de les Juntes Locals i molts agents de la festa, com ara artistes fallers, pirotècnics i artesans o els redactors de l’expedient davant la UNESCO.

Piromusical

La nota de pirotècnia, element clau de la festa, la donarà Ricardo Caballer amb un espectacle piromusical. Per últim, es procedirà a la cremà de la falla, que posarà el punt final a aquesta festa fallera que commemorarà la consecució d’aquesta important distinció internacional.

>

‘Plantà al tomb’ de la falla ‘Som patrimoni’. Vídeo: José Soler (ACN).

La Falla ‘Som patrimoni’

La falla, que és una versió del cartell d’Iban Ramón, fa referència als oficis i motius que han fet que aquesta celebració haja arribat on és ara, a ser patrimoni de la humanitat. A la base de la columna es poden llegir quatre raons, de les moltes, per les quals la festa fallera ha merescut aquest reconeixement.

La columna, entre els 12 i 13 metres, està seccionada per la meitat de tal forma que es pot apreciar el cavallet de la falla i l’estructura d’on pengen un grapat de llapisseres de colors que no deixen de moure’s, per així simbolitzar la creativitat de la festa fallera, que mai para. La falla, confeccionada en un 99% de fusta, es va plantar al tomb, a pols, perquè així la Junta Central Fallera volia rememorar i reivindicar les ‘plantaes’ fetes a mà, on queda patent que l’esforç col·lectiu és necessari. per a dur endavant i fer realitat la festa fallera.

Comparteix

Icona de pantalla completa