Diari La Veu del País Valencià
CCOO PV alerta del risc de fallida social davant la desprotecció de la taxa de cobertura
RedactaVeu / València

La lluita del sindicat és la millora del SMI i la protecció de les persones. Per això, el 15 de desembre, CCOO tornarà a reclamar, davant les subdelegacions del Govern de tot l’Estat, ocupació de qualitat, salaris dignes, pensions sostenibles que asseguren poder adquisitiu i una prestació d’ingressos mínimes que salve la bretxa de desigualtat social.

El País Valencià ha experimentat un descens de l’1,22% en l’atur registrat durant el mes de novembre. És un dels tres únics territoris en les quals el nombre d’aturats descendeix, en concret, hi ha 5.268 persones menys registrades com a demandants, en un mes marcat per l’inici de la campanya de Nadal i el pont previ.

No obstant això, el nombre total de contractes signats ascendeix a 183.391, la qual cosa suposa 5.540 contractes menys que a l’octubre. Del total de contractació, només un 8,5% són indefinits. Es tracta, segons CCOO PV, d’una “mala dada que empitjora el ja llavors molt millorable registre de novembre del 2015 (9%)”. El sindicat considera que la precarietat i parcialitat disparades “soscaven els tímids avanços d’un mercat laboral on la millora del registre depèn més de les campanyes que de les polítiques”.

Atenent als col·lectius més vulnerables per les dificultats d’accés i manteniment en el mercat laboral, l’atur registrat entre els menors de 25 anys ha descendit en 183 persones i el repartiment per gènere de les 425.750 persones aturades en el nostre territori consolida la tendència de feminització de la pobresa. El nombre de dones aturades (243.925) segueix sent sensiblement superior al dels homes (181.825).

L’excessiva rotació d’entrada i eixida en el mercat laboral i l’especejament de contractes estables en diversos precaris desbanquen l’ocupació com a principal escut contra la desigualtat i l’exclusió. “Cada vegada més el fet de tenir un contracte no blinda contra la pobresa, ni arriba per a cobrir necessitats bàsiques”, denuncia el sindicat.

Per demarcacions, l’atur ha pujat a Alacant, que suma 1.278 a la xifra d’octubre i fixa la seua desocupació en 171.759. A Castelló, ha baixat fins a 44.548 i, a València, al novembre s’ha registrat un descens que situa la xifra en 209.443 persones registrades com a demandants d’ocupació en la capital. Quasi mig milió de persones segueixen en atur, precàriament protegits per una taxa de cobertura que se situa en el 46,53%, de manera que desincentiva,a més, el registre en el SEPE dels qui queden fora de tota protecció.

CCOO PV considera “insuficient” la reducció de l’atur registrat i “poc dignes” les condicions de l’ocupació creada, per la qual cosa insta el Govern Valencià “a aprofundir en el Diàleg Social, dissenyant els canvis i dedicant els esforços necessaris per a revertir aquesta situació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa