Diari La Veu del País Valencià
Salvador i Vicent Alcaraz: ‘Si entraren més patrocinadors la pilota canviaria, però s’ha d’anar a per ells’
PilotaVeu / Oliva.

– Que és Savipecho?

Una empresa que des de fa molts anys es dedica a la compravenda de taronges i mandarines i que treballa amb 50 milions de quilos a l’any.

– On diríeu que està la clau de l’èxit de la vostra empresa? Com l’aplicaríeu a la pilota?

La clau de l’èxit està en conèixer el terreny on treballem, intentar sempre fer les coses ben fetes. Hem fet tota la vida la mateixa feina i ens ha funcionat bé. A la pilota ho aplicaríem també: fer les coses ben fetes i intentar canviar les coses que no funcionen bé, innovar, moure’s, etc.

Els germans Vicent i Salva Pecho a Oliva abans de l’entrevista.Fotografia: PilotaVeu

Des de quan sou patrocinadors i de quina manera esteu patrocinant aquest esport?

Fa més de 10 anys que estem al costat de la pilota. A banda del trofeu, patrocinem l’empresa Val Net, alguns jugadors professionals com Waldo, Genovés II, Puchol II, Miguel, Fèlix… A l’escola de Pilota d’Oliva, a tots els xiquets els fem l’equipatge i tots els primers dimarts de cada mes celebrem a aquesta localitat el premi Savipecho i posem 200€ en una partida per intentar ambientar el trinquet i que vaja més gent del que es habitual. I també patrocinem al campionat faller local.

Geroni i Terrades, membres de l’escola d’Oliva. Fotografia: FPV

Patrocineu alguna cosa més?

Enguany també hem entrat a patrocinar el primer equip de futbol d’Oliva; no és un patrocini fort, simplement els equipatges

Com coneguéreu la pilota? Per què es vau interessar per ella?

Coneixem la pilota de tota la vida, fins i tot, abans anàvem al trinquet molt més que ara, sobretot al trinquet vell d’Oliva, i un dia ens ajuntarem en Waldo i Fredi i vaig preguntar com podria col·laborar en la pilota i llavors començarem, i d’això ja fa 10 o 12 anys. I la idea era estar dos o tres anys, trobar dos o tres patrocinadors i eixir-nos-en, però com que els patrocinadors no entraren ens sabia greu i a dia de hui encara estem ajudant la pilota en tot allò possible.



Salva i Vicent Pecho amb Moltó, vigent campió Individual de raspall. Fotografia: Xavi Alberola

– Que és el que més vos agrada d’ella?

Vore una bona partida, l’ambient que es crea al voltant del trinquet, rodejar-nos de bona gent, ajuntar-nos amb els amics… Tenim molts amics al trinquet, això és el que més ens agrada.

Vicent i Salva Pecho amb el seu amic el Gallo a Oliva. Fotografia: PilotaVeu
Quin consell o recomanació els donaríeu a altres empreses que estiguen pensant en patrocinar perquè s’aproximen a la pilota?

No fa falta posar una gran quantitat de diners per a donar suport a la pilota, qualsevol empresa ho pot fer, però s’ha d’anar a per ells, les empreses no van a interessar-se per la pilota. La pilota ha d’anar a buscar les empreses, ha se de així, si no no hi haurà patrocinadors.

Sou un dels pioners dels campionats mixtos, com va sorgir la idea? Vos agrada aquest sistema de competició?

La idea va ser per fer un canvi, canviar la rutina de les partides del dia a dia. Sempre que eixíem de la rutina solia tenir èxit, aleshores decidirem crear el trofeu mixt per barrejar les dues modalitats. Sí que ens agrada el sistema de competició, però unir les dues modalitats sols té èxit en certs trinquets. Per exemple, l’altre dia, en Massamagrell, no férem les dos partides juntes, sinó sols la de l’aire. L’any passat férem a Borriana i Vila-real dos partides, una de raspall i l’altra d’escala i corda, però si haguérem fet una sols i haguérem dut la del raspall a un altre poble hauria eixit molt millor quant a l’afluència de públic. Enguany ja hem canviat això, la partida de raspall de Massamagrell l’hem fet a la Llosa de Ranes i la de Pedreguer, a Piles. Així omplírem els dos trinquets, Piles i la Llosa. Així creguem que hem millorat un poc el torneig, que continua sent mixt, ja que en les primeres partides, les semifinals i les finals, les dues modalitats han anat juntes.

Teniu alguna modalitat preferida? Quins jugadors vos agraden més?

Sempre hem sigut del raspall, que és la meua modalitat favorita, però l’escala i corda cada vegada ens agrada més. Jugador favorit, hui per hui, Puchol II.

Vicent Pecho amb Puchol II, vigent campió Indvidual. Fotografia: Xavi Alberola

Quina és la repercussió del vostre patrocini a la pilota?

Nosaltres ni comprem ni venem més taronges per patrocinar la pilota, però sí que et coneixen més. Nosaltres, de la Safor i la Marina Alta pràcticament no eixim, en estes comarques ja ens coneixen massa, però ara, gràcies al patrocini, anem pels trinquets i ens coneixen per tots els llocs. I repetim que no és car patrocinar la pilota, encara que a nosaltres ens costa a muntó (entre rialles).

Si entraren més patrocinadors, açò canviaria, no costaria cap fortuna, amb pocs diners a funcionar, però s’ha d’anar a per ells.

S’ha comentat en algun article de premsa que l’elecció dels jugadors d’algun campionat com el Savipecho no ha sigut del tot objectiu. Que opineu respecte d’aquests fets? Creieu que afecta d’alguna manera negativa aquest sistema d’elecció al prestigi del campionat?

Sí, em vaig assabentar, i a un jugador com Ricard, que ha sigut campió de la Lliga, li tocava estar entre els jugadors del Savipecho. Abans de veure els equips li ho vaig comentar a Xavi Alberola, al Gallo i a Pere Moll, a vore per què no l’han posat.

Nosaltres no hem escollit els jugadors que participen, però ja que és un campionat que posa uns premis importants ens agradaria que estigueren els millors. I quan un jugador guanya la Lliga, crec que deuria d’estar, quasi per decret, siga qui siga, li toca, i en un campionat important no el pots deixar fora.

No obstant això, diumenge tenim les finals a Oliva, hi ha dos grans partides. Des d’ací volem convidar tota l’afició perquè responga i estiga el trinquet ple, de gom a gom.

En general, com vegeu el món de la pilota i com el milloraríeu?

Veiem que no va massa gent als trinquets. El món de la pilota necessita patrocinadors, necessita que el Govern valencià es rasque la butxaca, que hi haja una televisió que li done suport, i poc més. Però sense res d’això, el futur és molt negre. Ja que és això el que fa falta i sense això no es podrà tirar endavant. Roda i volta pensem que el Govern és qui ha de creure en la pilota i donar-li el suport que necessita, posar el que corresponga, que no serà massa, per a funcionar.

Cartell finals IV Trofeu Mixt Savipecho. Fotografia: Val Net

Comparteix

Icona de pantalla completa