Diari La Veu del País Valencià
3 de desembre, Dia Internacional de l’Èuscar
Gemma Sanginés / Euskaltzaleok Valentzia.

Ahir es va celebrar a la ciutat de València el Dia Internacional de l’Èuscar. Per tercer any consecutiu, l’Euskal Etxea Euskaltzaleok Valentzia, amb seu al Racó de la Corbella, al bell mig del barri de Velluters, va organitzar una jornada festiva per commemorar aquest dia.

Des de les 10.30h del matí, es van realitzar diverses activitats: taller de danses basques, traducció simultània de missatges a la llengua basca, exposició de pancartes i de material didàctic. Cap al migdia, s’ha fet un esmorzar popular, amenitzat amb música basca. Durant la jornada els vianants han pogut expressar missatges desitjats en èuscar

La data per homenatjar una de les llengües més antigues del món correspon al dia en el qual el missioner navarrès Francesc Xavier va morir, l’any 1552, dient les seues últimes paraules en èuscar. L’any 1949 la Societat d’estudis bascos (Eusko Ikaskuntza), aprofitant aquesta efemèride, va anomenar el 3 de desembre com a Dia Internacional de l’Èuscar.

Actualment, la presència de la llengua i la cultura basca són bastant rellevants a València. Més d’un centenar de persones estudien actualment de forma presencial l’èuscar tant a l’Escola Oficial d’Idiomes com a les dues euskal etxea de València. Els estudiants són fonamentalment de procedència valenciana. L’activitat cultural desperta gran interès en la població i són freqüents les mostres de germanor entre el poble valencià i el basc. La pròxima activitat programada tindrà lloc el pròxim dia 17 de gener, al Centre Octubre de Cultura Contemporània, amb la presentació del llibre Basc per a Catalanoparlants, de les autores basca i catalana Beatriz Fernandez i Anna Pineda.

Comparteix

Icona de pantalla completa