Diari La Veu del País Valencià
Les Falles criden en desembre: Benvinguda, Humanitat

Europa press / València.

El món faller culminarà aquest diumenge la celebració del reconeixement de les festes josefines com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO amb una ‘Crida a la Humanitat’ als peus de les Torres dels Serrans de València que inclourà un espectacle piromusical a càrrec de l’empresa valenciana Ricardo Caballer (Ricasa).

La festa començarà a les 17h amb un acte institucional al Palau de la Generalitat, amb discursos del president i la vicepresidenta del Govern valencià, Ximo Puig i Mónica Oltra; l’alcalde de València, Joan Ribó; el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera (JCF), Pere Fuset, i la Fallera Major de València 2016, Raquel Alario, segons ha informat l’entitat cultural en un comunicat.

A continuació, la celebració es traslladarà a la ‘plaça de la Crida’, davant de les Torres dels Serrans, punt assenyalat de la festa fallera, ja que és el mateix lloc que acull en febrer la crida a l’inici de les Falles. En aquest punt s’hi troba des de dimecres plantada la ‘Falla Patrimoni’ en forma de “columna que sustenta la festa”, de l’artista faller Juanjo García.

Ninots polítics en l’Exposició del Ninot de 2016. Foto: ACN.

A partir de les 18.30h tindrà lloc un espectacle audiovisual, una projecció que donarà el “tret d’eixida” a la ‘Crida a la Humanitat’ que farà la Fallera Major, un discurs “molt internacional i en diverses llengües”, en línia amb el reconeixement de la UNESCO.

En aquesta Crida “especial” també tindran protagonisme “totes les falleres majors de València de la història”, així com artistes fallers, pirotècnics, artesans i els redactors de l’expedient de la candidatura de la UNESCO.

La pirotècnia estarà “molt present”, ja que ha estat “un element clau de la candidatura que ha conduït les Falles a la declaració com a Patrimoni”. Per a garantir la seguretat, durant una hora s’establirà un perímetre de 25 metres i es retirarà la senyera de les Torres dels Serrans per a evitar que es creme pels trets, han explicat, encara que l’organització ha puntualitzat que la senyera “estarà molt present durant tota la vesprada”.

Agenda institucional. Font: GVA.

El foc consumirà aquest monument de 13 metres d’altura que es va idear fa un mes per a plasmar en fusta i plantar ‘a tombe’ el reconeixement de les Nacions Unides. Es tracta d’una versió fallera en forma de columna del cartell de les festes josefines de 2016 de l’artista Anaven Ramón, que versa sobre els oficis i motius del sector.

Amb aquestes iniciatives, el president de la JCF ha manifestat que “la ‘Crida a la Humanitat’ serà la celebració d’un gran èxit compartit” i d’un reconeixement “molt merescut i treballat per tot el món faller i gràcies al suport de la ciutat de València”. “Ara és el moment de donar les gràcies i la benvinguda a la nostra festa a tothom que vulga gaudir d’ella com ho fem nosaltres”, ha reblat.

Comparteix

Icona de pantalla completa