Diari La Veu del País Valencià
Front comú de socialistes valencians i catalans per a exigir el Corredor i el finançament
RedactaVeu / València

El secretari general dels socialistes valencians i president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat que “el PSC és actualment una peça fonamental per a la nova arquitectura que cal crear a Espanya”. En aquesta línia ha apostat per un PSC “sòlid i enllaçat amb el PSOE”. “Tot el que passa a Catalunya, per a la Comunitat Valenciana, no és indiferent”, ha puntualitzat Puig després de recordar que “en termes econòmics, a qui més li venem i comprem és a Catalunya”.

Així s’ha expressat Ximo Puig després de la reunió amb Miquel Iceta, secretari general del PSC, davant els mitjans de comunicació segons s’explica al comunicat del PSPV. En referència a la reforma de la Constitució, ha assenyalat que “tothom sap que cal reformar-la, fins i tot el PP, i per açò, com més prompte comencem, millor”, ja que, tal com ha incidit, “el problema territorial a Espanya existeix i hem d’afrontar-ho des del diàleg i el consens, no mirant cap a un altre costat”. Ximo Puig ha demanat “un treball assossegat perquè les noves generacions participen en el procés i perquè els avanços de la societat queden reflectits en la nova Constitució”.

Ximo Puig. Foto: PSPV.

No fa falta esperar al Congrés del PSOE

En resposta a preguntes dels periodistes sobre la proposta de Mariano Rajoy d’esperar al Congrés del PSOE per a començar a debatre sobre la reforma de la Constitució, Ximo Puig ha asseverat que “no fa falta esperar res perquè els socialistes ja tenim les idees clares sobre el model territorial federalista pel qual apostem, plasmat en la Declaració de Granada”.

Puig també ha volgut agrair a Miquel Iceta “tot el treball que està fent constantment per a intentar cercar una mirada de síntesi i de solució al problema territorial”. Així, ha valorat el treball que des del Partit Socialista de Catalunya s’està fent i l’ha qualificat de “molt important i decisiu per a intentar cercar una solució”.

Finançament i Corredor Mediterrani

Durant la reunió, el dirigent dels socialistes valencians també ha traslladat a Iceta alguns dels plantejaments del PSPV en diferents temes, com el model de finançament o el Corredor Mediterrani. “He posat sobre la taula el model de finançament valencià perquè siga discutit i servisca per a establir un debat del qual sorgisca una solució que passe per respectar la singularitat dels territoris i per la igualtat entre ciutadans”, ha assenyalat el líder del PSPV.

Planificació “absolutament centralista”

En relació a les sinergies amb Catalunya pel Corredor Mediterrani, Ximo Puig ha reiterat que aquesta infraestructura “és una qüestió central i fonamental no solament per a la Comunitat Valenciana, sinó també per a Catalunya, per a la resta d’autonomies de l’arc mediterrani i, pel seu lloc, per a Espanya i per al conjunt d’Europa” i, per açò, ha reiterat que tant des del PSPV com des del PSC “estem sumant esforços per a, entre tots, fer real el que és una qüestió central i una necessitat absoluta”. Al mateix temps, ha qualificat d’“irracional” la planificació “absolutament centralista” d’infraestructures que s’ha projectat tradicionalment a l’Estat espanyol.

Puig també ha recordat que la reivindicació de la posada en marxa del Corredor serà una de les seues prioritats en el viatge a Brussel·les que durà a terme aquesta setmana.

Comparteix

Icona de pantalla completa