Diari La Veu del País Valencià
Morera demana una reforma constitucional que no margine els valencians
EP / Alacant

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, ha demanat aquest dimarts, Dia de la Constitució espanyola, una reforma de la Carta Magna que adapte el seu text, de 1978, a la realitat social sense marginar els valencians, segons ha informat la Cambra autonòmica en un comunicat.

Així, Morera ha tornat a reivindicar en aquesta jornada “un paper destacat dels valencians i les valencianes en una futura reforma constitucional”, que ha considerat “urgent i necessària per a adequar el text de 1978 a la realitat social de 2016”. El president de la Cambra autonòmica s’ha pronunciat d’aquesta manera en l’acte institucional celebrat per la Generalitat en la Ciutat de la Llum d’Alacant.

Igualment, ha indicat que eixa reforma ha de fer que el text de la Constitució “reconega el poble valencià”, que no el margine ni permeta que es deixe aquests ciutadans “en un segon pla respecte a altres autonomies”.

“Les valencianes i els valencians vam perdre el tren en la redacció de la Constitució de 1978 i en la transició política cap a la democràcia. Prova d’açò és que no vam ser per la via del 151 i açò suposa que estem reconeguts com a nacionalitat en el nostre Estatut, però no per l’Estat, perquè el paper i el protagonisme dels valencians en eixa transició va ser pobre”, ha plantejat Morera fent referència a l’article 151 de la Carta Magna.

El president de les Corts ha reivindicat per això “un protagonisme del poble valencià, que ha de ser reconegut en la segona transició, que esdevindrà amb un procés de reforma constitucional que cada dia és més evident i necessari”.

“No podem perdre el tren i, per damunt de tot, no podem permetre que se’ns limite com se’ns està limitant via sentències del Tribunal Constitucional que no ens deixa legislar en matèria de dret civil valencià”, ha exposat.

“No decidisca ningú més per nosaltres”

Enric Morera ha manifestat que “fa falta una gran responsabilitat política davant l’escenari que s’obri amb una possible segona reforma constitucional”. “Els valencians i valencianes hem de tenir un paper proactiu i tenir molt clar quin és el model que volem i ho hem de decidir entre totes i tots perquè no decidisca ningú més per nosaltres. Per això, cal treballar una proposta que ha d’articular tota la societat valenciana des d’una posició consensuada”, ha insistit.

El responsable del Parlament autonòmic ha asseverat que el tema de la reforma del model constitucional “és una qüestió molt important perquè el document de 1978 ha quedat xicotet i fa falta fer una reforma molt ben feta, en la qual quede resolt un problema tan important per a nosaltres com és el del finançament” ja que “es tracta d’una qüestió que afecta els principis d’igualtat, que no compleix”.

Comparteix

Icona de pantalla completa