Diari La Veu del País Valencià
El Nadal comença a Xixona amb la fira on el torró és el protagonista

Anna M. Mollà / Xixona.

Podria dir-se que el Nadal valencià no comença fins que arriba la fira de Nadal de Xixona, el centre neuràlgic del torró a nivell estatal. I enguany en la seua huitena edició aquesta tindrà lloc entre aquest dijous dia 8 i l’11 de desembre, moment en què torroners, empresaris del sector i comerciants locals, en total més d’un centenar, exposaran els seus millors productes, perquè tots els visitants puguen celebrar aquesta festivitat amb la família i un bons dolços.

L’alcaldessa d’aquest municipi, Isabel López, en declaracions per a La Veu, reconeix que la fira no deixa de sorprendre’ls per la capacitat d’atracció de visitants i l’èxit, que queda demostrat amb frases com aquesta: “la gent l’anomena la fira de tota la vida i realment fa només huit anys”, tal com ha explicat la primera edil.

La fira, a més dels expositors on poder conèixer, tastar i comprar torrons i dolços, comptarà amb tot tipus d’activitats com tallers per als menuts de la casa, tasts, degustacions, maridatges, actuacions i atraccions, tot un seguit de propostes amb l’objectiu de donar a conèixer el bressol del torró.

Fent torró. Foto: ACN.

Des del departament de Turisme de Xixona, consideren aquesta Fira del Nadal, “l’esdeveniment gastronòmic nadalenc més multitudinari de la demarcació d’Alacant”, en el qual tot el poble hi participa, un bon exemple és la vessant més solidària d’aquest esdeveniment, que ve de la mà de la participació de l’associació del càncer o dels tallers organitzats per l’associació de familiars de malalts d’alzheimer.

Més de 50.000 visitants

L’alcaldessa, pel que fa a previsions d’assistència, ha explicat que “sempre han sigut a l’alça, cada any ens visita més gent, i esperem que enguany siga igual, o siga que estarem per damunt dels 50.000 visitants”.

>

Vídeo: Canal Ajuntament de Xixona.

Presència d’Enric Morera i de les conselleres Bravo i Cebrián

Els subcampions del món del gelat −Antonio Sirvent, Adolfo Romero i Mario Masià− seran els encarregats d’inaugurar aquest dijous 8 de desembre, a les 10.30 hores, la VIII edició de la Fira de Nadal de Xixona.

A l’acte d’inauguració està previst que assistisquen l’alcaldessa de Xixona, Isabel López; el president de l’AEX, Pascual Sanchis; el president de les Corts Valencianes, Enric Morera; la consellera de Justícia, Gabriela Bravo; la consellera d’Agricultura, Elena Cebrián; el director general de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel; la directora general de Turisme, Raquel Huete, i membres de la corporació municipal i representants d’associacions locals.

L’avinguda de la Constitució serà l’espina dorsal on es distribuiran els diferents expositors de dolços i torrons, així com d’altres tipus de gastronomia, “entre casetes i carpes més d’un centenar”, segons destaca Isabel López. L’alcaldessa, a més, vol posar de manifest que “estem cuidant al màxim el potencial gastronòmic del torró i el gelat, per exemple, demà de vesprada tenim una exhibició dels subcampions del món de gelateria, que dos dels seus components són d’ací de Xixona, i ens mostraran el treball amb el qual van aconseguir aquest bon resultat”. A més, també ha destacat una demostració de cuina on s’explicaran diferents plats que incorporen el torró com a ingredient, que comptarà amb la participació del restaurant xixonenc, Moments Sis i la col·laboració de Salva de la 4a edició de MasterChef.

A més, perquè sols amb torró no ens podem alimentar, també hi haurà una zona gastronòmica que enguany està reforçada, ja que comptarà amb una xicoteta representació de food trucks al pati del col·legi Eloi Coloma.

Turibus

També hi haurà un turibus, perquè tal com ha explicat l’alcaldessa, s’han “habilitat més zones d’aparcament i alguna queda un poc més allunyada del nucli antic, així facilitarem que la gent es desplace”.

Imatge: Ajuntament de Xixona.

Però en aquesta fira no sols es podran comprar torrons i dolços nadalencs, ja que com l’Associació d’Empresaris, Comerciants i Professionals de Xixona (AEX) és una de les organitzadores, juntament amb el consistori xixonenc, també es podran comprar regals per a aquestes dates com roba, sabates, complements, etc. Isabel López ha volgut també posar en valor la tasca feta des d’aquesta entitat local, perquè amb la seua ajuda s’ha aconseguit dur endavant una fira que “actualment és un revulsiu econòmic per a la població i un reforç de la marca Xixona”.

Aixames

Cal posar en valor una tradició xixonenca i d’altres poblacions del voltant, que també estarà present en aquesta fira, rodar aixames, ja que dijous, divendres i dissabte a les 19h es farà un taller per aprendre a construir aquesta espècie de torxa de manera tradicional de la mà de Paco Vidal, per a posteriorment procedir a rodar-les.

L’alcaldessa de la ciutat ha remarcat que “aquesta fira, des del primer moment, la vam plantejar com una manera de poder mostrar les nostres tradicions, sobretot les arrelades al Nadal, i les aixames és una d’elles. Era tradició que els xiquets del poble anaren pel carrer de casa en casa demanant les estrenes i anaven en un tipus de torxa d’espart que es prenia foc per una punta i li donaven voltes, la tradició deia que així espantaven les coses roïnes.”

Blogtrip

Finalment, cal destacar que divendres passat, des de l’Ajuntament de Xixona i l’empresa Eveento, van organitzar un blogtrip en què bloguers de tot l’estat i representants d’alguns mitjans de comunicació van conèixer de primera mà la localitat i els secrets del torró, ja que aquestos van visitar diferents artesans de dolços nadalencs i torrons, per així donar-ho a conèixer a tots els seus lectors.

Comparteix

Icona de pantalla completa