Diari La Veu del País Valencià
Empreses fantasma compren cítrics per a la indústria ‘a preus rebentats’
Leo Part / València

La Unió de Llauradors ha demanat al grup ROCA de la Guàrdia Civil –a través de la Delegació de Govern al País Valencià– que investigue la possible existència d’empreses fantasma destinades a la compra de cítrics per a la indústria de transformació “per si estigueren vulnerant la legalitat”. La denúncia es realitza després que La Unió haja comprovat, a través de les queixes de diversos citricultors, que alguna d’aquestes empreses “no sol·licita, ni tan sols als llauradors, el document DATA que garanteix l’origen lícit de la fruita”, la qual cosa pot induir, assegura, al fet que li “és igual d’on i com procedisca”.

Així, insta que s’investigue el procedir de totes aquestes empreses “per a veure si actuen dins de la legalitat o si, per contra, comercien amb cítrics presumptament robats”, informa en un comunicat.

Anuncis per Internet de compres amb preus “ridículs”

En la mateixa exposició dels fets, La Unió denuncia que en les pàgines d’anuncis de compra-venda per internet es poden observar, al llarg d’aquests dies, “nombrosos anuncis on es compren cítrics per a la indústria -per a peladores s’indica-, circumstància que reflexa que el desenvolupament de la campanya no és el correcte a hores d’ara”. És més, “en algun d’aquests anuncis s’especifica que el preu ridícul que estan disposats a pagar per un quilo de Navelines és de 0,09 euros/kg”; si bé, malgrat açò, “molts llauradors es mostren partidaris de vendre perquè no caiguen al sòl o es queden finalment sense recol·lectar”, expliquen.

Paralització de les compres en fresc

Segons l’organització agrària valenciana, la “paralització” del mercat de compres en fresc en camp, “precisament en les dates més importants”, és “un símptoma inequívoc que la campanya no transcorre pels paràmetres que serien adequats i desitjables”.

Finalment, La Unió subratlla que l’augment de les ofertes per a comprar cítrics per part d’empreses peladores per a transformació dels mateixos “no fa més que confirmar una tendència negativa”. Davant aquesta situació, demana que “almenys es complisca la legalitat per a evitar l’habitual picaresca o, fins i tot, que actuen de forma fraudulenta”.

Comparteix

Icona de pantalla completa