Diari La Veu del País Valencià
L’alcalde de Sogorb (PSPV) expulsa un regidor del PP durant un debat sobre el valencià
RedactaVeu / Sogorb

Aquest matí s’ha realitzat un ple extraordinari en l’Ajuntament de Sogorb, sol·licitat pel Grup Municipal Popular, per a debatre sobre el model lingüístic educatiu valencià i la possibilitat de presentar al·legacions al projecte de decret de la Conselleria d’Educació, segons ha informat l’ajuntament a través de les xarxes socials i, posteriorment, a la web municipal. En aquest sentit, l’equip de govern apuntava que es tractaria la moció “encara que el termini (per fer les al·legacions) ja ha conclòs”.

Així doncs, la moció presentada pel PP ha sigut rebutjada, per set vots en contra del PSPV-PSOE de Sogorb i de Sogorb Participa, per considerar que “la riquesa cultural que aporta el coneixement de llengües és un valor afegit a l’educació i mai un desavantatge”. En aquesta línia, Yolanda Sebastián, la portaveu de l’equip de govern, ha exposat que “nosaltres els direm per què confiem en aquest programa de plurilingüisme dinàmic: En primer lloc, és un programa consensuat amb les universitats, que permet a cada centre educatiu triar el nivell adequat a la realitat sociolingüística de cada població i que permet la participació dels pares a través del consell escolar. En segon lloc, perquè entenem que les llengües no tenen ideologia política i han de servir per a entendre’ns i no dividir-nos. També, perquè sabem que ser bilingüe facilita l’aprenentatge d’altres idiomes i créixer en una comunitat autònoma en la qual coexisteixen dues llengües és un avantatge per a aprendre una tercera llengua”, ha defensat.

D’altra banda, l’edil ha fet referència a la Llei de Defensa de Senyes d’Identitat Valencianes, proposta pel PP, on s’indica que “l’idioma propi dels valencians és la Llengua Valenciana, que tindrà la consideració de llengua espanyola i a la Comunitat Valenciana serà oficial juntament amb el castellà”, per la qual cosa el govern municipal considera “inadequat l’objecte de la moció quan, de manera agosarada, titllen d’imposició del valencià a tota la comunitat educativa tot i que el valencià és la nostra llengua oficial”.

Per tot açò i altres qüestions expressades en el Ple, l’Ajuntament de Sogorb “no rebutjarà el model d’educació plurilingüista”. A més, ha demanat al PP que “no neguen als nostres joves l’oportunitat d’aprendre de manera espontània la nostra llengua. No hi ha cap xiquet valencià que no sàpiga castellà però desafortunadament hi ha milers de xiquets en la nostra comunitat que no saben parlar valencià”, ha expressat la Regidora.

Finalitzant la seua intervenció, Sebastián ha parafrasejat Ovidi Montllor dient allò de: “Hi ha gent a qui no agrada que es parle, s’escriga o es pense en valencià. És la mateixa gent a qui no agrada que es parle, s’escriga o es pense”.

Arribat a aquest punt, l’alcalde, el socialista Rafael Magdalena, ha cridat a l’ordre, “fins a tres vegades”, Miguel Barrachina (PP) “per interrompre el normal funcionament del ple i, avisat per l’Alcalde de forma reiterada, el regidor popular Miguel Barrachina ha sigut expulsat”, en aquest moment, segons recull l’ajuntament, la resta de regidors del grup popular han decidit abandonar el ple amb ell, per la qual cosa s’han absentat sense votar a favor de la seua pròpia moció”, que finalment ha estat no aprovada.

Comparteix

Icona de pantalla completa