Diari La Veu del País Valencià
Una mica més a prop del Corredor Mediterrani
RedactaVeu / ACN / València

El ministre espanyol de Foment Íñigo de la Serna ha anunciat aquest dimecres a València que el seu ministeri crearà la figura d’un coordinador tècnic per al Corredor Mediterrani amb presència, capacitat de decisió i d’interlocució directa amb els governs per on ha de transcórrer aquesta infraestructura.

De la Serna ha fet aquest anunci després de la reunió que ha mantingut amb el president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig en el Palau de la Generalitat. El ministre ha dit que la seua pretensió és que aquest coordinador siga nomenat al més prompte possible i que treballa amb el secretari d’Estat d’Infraestructures i amb el president d’ADIF per determinar quin és el rang que ha de tenir. De la Serna ha indicat que vol que siga una persona “amb dedicació exclusiva” perquè siga “el cap visible de la infraestructura” per demanar informació sobre com s’està actuant en un tram en concret.

Aquesta era una de les velles reivindicacions tant del Govern espanyol com de la Generalitat Valenciana, tal com ha reconegut el president Ximo Puig, que ha celebrat que es prenga en consideració la demanda i ha demanat que aquest mecanisme de comunicació es pose en marxa el més prompte possible.

Ximo Puig i Íñigo de la Serna. Foto: GVA.

Per la seua banda, Puig en aquesta trobada ha exigit al ministre espanyol de Foment inversions per al País Valencià d’acord al seu pes poblacional per a acabar amb la seua “discriminació històrica”. El president ha lliurat a De la Serna l”Agenda d’Infraestructures per al País Valencià on es demana, entre altres actuacions, prioritat per al Corredor Mediterrani, la millora dels serveis de Rodalies i l’alliberament del peatge de la A-7 en 2019. La Generalitat també reivindica ajudes per al transport metropolità, una major concertació d’actuacions, suport per a l’eix mediterrani-cantàbric i l’execució del Tren de la Costa.

“Volem establir un marc de col·laboració des de la lleialtat, des de la capacitat de treballar junts, perquè tot el que en aquests moments puguem desbloquejar serà fonamental per a millorar la nostra posició econòmica i social”, ha assenyalat Puig en la compareixença davant els mitjans de comunicació posterior a la reunió amb el ministre.

Tal com reflecteix el document lliurat pel president al ministre espanyol de Foment, la Generalitat entén que el Pacte Nacional per les Infraestructures que propugna el Govern estatal ha de basar-se en la “lleialtat institucional”, en la “cooperació”. I aquesta lleialtat “ha de començar amb la programació d’inversions d’acord amb les necessitats i drets dels valencians en els Pressupostos Generals”.

Comparteix

Icona de pantalla completa