Diari La Veu del País Valencià
Intersindical Valenciana s’afegeix a la demanda de la CGT per l’ERO de RTVV

ACN / València.

L’Audiència Nacional ha admès la personació d’Intersindical Valenciana en la demanda de la CGT pel judici de l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) d’extinció de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV). Segons que ha informat aquest divendres, Intersindical s’ha afegit a la demanda de la CGT “amb l’objectiu que tornen a RTVV el major nombre de treballadors i en les millors condicions possibles”. En aquest sentit, assenyalen davant la negativa del Govern valencià a negociar que “l’única manera ha estat la d’acudir als tribunals”.

Al respecte, recorden que el passat novembre el sindicat va presentar una demanda al Tribunal Superior de Justícia valencià per tal que es reconega que s’ha produït una successió d’empreses entre RTVV i la nova Corporació Valenciana de Mitjans. Intersindical ha anunciat aquest divendres que s’ha sumat parcialment a la demanda col·lectiva de la CGT presentada en l’Audiència Nacional i que es jutjarà l’11 de gener. La personació refereix únicament a la demanda de nul·litat i considera que la improcedència de l’ERO, si no és pactada, no beneficia els treballadors.

Intersindical exposa que des que la CGT va presentar la demanda s’han produït una sèrie d’esdeveniments molt importants, com el pronunciament del Tribunal Constitucional en contra del recurs que havia presentat el PSOE davant la possible inconstitucionalitat de la llei de tancament de RTVV.

Així mateix, remarquen que l’empresa està retallant l’ERO “de forma descarada” mentre que RTVV SAU “únicament i exclusivament el que ha liquidat són els treballadors”. En opinió del sindicat, els fets “tomben tot el bastiment sobre el qual es va fonamentar l’ERO d’extinció i són precisament aquests fets sobrevinguts els que hem argumentat a l’Audiència Nacional per tal de personar-nos en la causa”.

Intersindical afegeix que durant la negociació de l’ERO no va haver cap possibilitat de negociar un pacte de viabilitat que hauria permès mantenir les emissions de ràdio i televisió i que els sindicats signants mai no van reconèixer les causes de l’ERO, com queda reflectit per escrit.

“L’ERO al qual ens va abocar l’actitud irresponsable del PP només estava justificat davant el tancament de l’empresa i el final de les emissions dictat per la llei 4/2013. De fet, fou el tancament de l’empresa i el final d’emissions la causa que constava en totes i cadascuna de les cartes que reberen els treballadors per justificar el seu acomiadament”, remarquen.

Amb tot, Intersindical assenyala que es dóna la circumstància que l’últim acomiadament es va produir el 30 de juny del 2015, data posterior a l’aprovació de la llei 5/2015 del servei públic de RTVV l’objecte de la qual era la recuperació de la ràdio i la televisió públiques. “És a dir, el suposat motiu de l’ERO era el tancament de RTVV SAU i el final de les emissions i el temps ha demostrat que això mai no s’ha produït. Des de la Intersindical considerem que l’acord de l’ERO cal considerar-lo nul en base al fet que, com estava viciada la causa, també ho estava el consentiment de l’acord. Un fet que podria tindre la consideració de dol i que queda perfectament definit al Codi Civil”, adverteixen.

Incompliment de clàusules de l’ERO

Intersindical recorda al comunicat que a l’ERO hi havia una clàusula que protegeix els drets dels treballadors en cas que en el futur i després del tancament i liquidació de l’empresa es projectara la reobertura de RTVV. La clàusula preveu la incorporació prioritària per a les contractacions temporals dels treballadors que ho desitgen en el cas que la reobertura es produïsca en el termini de dos anys següents a la data de finalització de les extincions de contractes, el 30 de juny del 2015. Aquesta contractació serà fins que se realitzen proves selectives i en aquestes proves es computarà com a mèrit diferenciat el fet d’haver treballat a RTVV, haver accedit amb un procés selectiu i l’antiguitat.

En opinió del sindicat, l’empresa ha incomplit aquesta clàusula i s’ha negat a reunir la comissió de seguiment a la qual estava obligada per la clàusula cinquena. A més, ha establert en la llei 6/2016 un tractament per als extreballadors de RTVV SAU “que limiten molt seriosament el pactat en l’ERO”.

“Ens trobem per tant davant una situació en la qual ni s’ha liquidat l’empresa que era l’única justificació de l’ERO ni s’està complint l’ERO que era l’única sortida que se’ls havia donat als treballadors amb la corresponent indefensió que això implica”, conclouen.

Comparteix

Icona de pantalla completa