Diari La Veu del País Valencià
Un Correllengua no reivindicatiu
RedactaVeu / Andorra

La directora del departament d’Ensenyament Superior i Recerca del Govern d’Andorra, Meritxell Gallo, ha fet balanç en el programa de RNA Estira la llengua!, del Correllengua Nacional d’Andorra, que s’ha tancat aquest cap de setmana amb un grapat d’activitats que s’han fet al Pas de la Casa. És probablement l’únic correllengua organitzat des d’un govern. Gallo ha explicat que no és reivindicatiu, sinó que és “una activitat nacional, de país i per promocionar la llengua”.

Primer el 25, el 26 i el 27 d’abril a Encamp. Després, el 10 i l’11 de maig al Pas de la Casa. Andorra ha acollit dos correllengües nacionals d’una tirada i per primera vegada. De fet, el Principat n’havia acollit altres anteriorment, però organitzats des de la societat a través del Centre de la Cultura Catalana. Aquesta vegada ha estat el mateix Govern qui ha pres la iniciativa, juntament amb el comú d’Encamp i el suport del Centre d’Autoaprenentatge de la mateixa parròquia (divisió administrativa d’Andorra equivalent a la comunitat autònoma de l’Estat espanyol), Ràdio i Televisió d’Andorra i la Federació d’Escacs.

Meritxell Gallo, que és la directora del departament d’Ensenyament Superior i Recerca del Ministeri d’Educació i Joventut, ha explicat a Estira la llengua! de Ràdio Nacional d’Andorra que tot plegat va sorgir d’una pluja d’idees per trobar fórmules “per promocionar la llengua i fer-ne més visible la part lúdica fora del vessant acadèmic”. I per això es van decidir per organitzar un Correllengua a través dels Centres d’Autoaprenentatge de català, “ja que no tenen un vessant tan acadèmic de professor davant la pissarra. El Correllengua ens va semblar una activitat engrescadora que ens permetia adreçar-nos a diferents franges d’edat, des dels més petits amb contes, jugant amb el mapa d’Andorra i fins als adolescents, amb la projecció de la pel·lícula L’hoste o una lliga d’Scrabble”.

La situació singular de la nostra llengua a Andorra, on és l’única oficial, fa que no calgui reivindicar-la. Gallo explica que “l’objectiu del Correllengua no és curar un mal estat de la llengua catalana. En el nostre cas és promoure’n l’ús social. No té perquè tenir aquest objectiu (reivindicatiu)”.

En tot cas, Gallo remarca el caràcter nacional de l’activitat. “Ha estat un esforç conjunt per promocionar la nostra llengua en l’àmbit nacional”. Però tot i ser nacional d’Andorra, només se n’han fet activitats a una parròquia. La directora d’Ensenyament Superior i Recerca explica: “Pense que el que era important era arrancar i crear la base d’aquesta activitat”. Així, aquesta vegada s’ha fet en mode de prova a Encamp i la intenció, per l’any que ve, és ampliar-ho territorialment i en nombre d’activitats i entitats implicades. Sobretot, després de veure que les xifres d’assistència són satisfactòries i que s’ha aconseguit la transversalitat de les edats de participació, cosa que “reflecteix la societat”. “Estem oberts a col·laborar amb tots els comuns i perquè no fer-ho rotatiu a totes les parròquies?”. En tot cas, Gallo recorda que hi ha Centres d’Autoaprenentatge a la Massana, Canillo i a Escaldes-Engordany, a més d’Encamp i el Pas de la Casa.

Siga com siga, l’elecció de fer activitats al Pas de la Casa, que pertany a la parròquia d’Encamp, està justificat, igual que la presència, allà, d’un Centre d’Autoaprenentatge de català. És per una “voluntat institucional de refermar la presència de la llengua al Pas de la Casa”, lloc on la vida diària està molt tenyida per la parla francesa, ja que és una població a peu de pistes d’esquí i molt comercial que ressegueix la línia fronterera amb la Catalunya Nord i la regió occitana de l’Arieja, amb qui sobretot té relació econòmica.

Podeu veure el Correllengua del Pas de la Casa ací.

Comparteix

Icona de pantalla completa