Diari La Veu del País Valencià
Demanen suport a la Unesco per aconseguir més presència de la música en l’educació
RedactaVeu / Madrid

La Societat per a l’Educació Musical de l’Estat Espanyol (SEM-EE) ha demanat a la Unesco el seu suport per a instar el Govern espanyol i els governs autonòmics al fet que la música tinga una adequada presència en el sistema educatiu, un assumpte que té previst plantejar a Íñigo Méndez de Vigo, ministre d’Educació, Cultura i Esport, en una reunió que ha sol·licitat i en la qual també abordaria les recerques, estudis i accions que està duent a terme l’associació, així com les possibles col·laboracions i sinergies amb el seu departament.

La petició a la Unesco s’ha cursat a través d’Ulrike Haneman, coordinador d’alfabetització de l’organisme internacional, després d’una trobada de la presidenta de la SEM-EE, Ana M. Vernia, amb aquest responsable. Aquesta associació, que pertany i representa l’Estat espanyol a la Societat Internacional per a l’Educació Musical (ISME), promou diverses iniciatives i accions en defensa de la música perquè considera que la LOMCE no aprofita el valor d’aquesta assignatura, malgrat les prestigioses recerques d’universitats espanyoles, europees i americanes que constaten els beneficis que reporta en el rendiment educatiu, tal com indica la SEM-EE en un comunicat.

En la situació actual s’obri una oportunitat i un escenari polític propici per a aconseguir un acord que blinde l’educació musical, segons la SEM-EE. Aquest assoliment seria coherent amb els postulats de la ISME, per la qual cosa advoca per un consens que tinga en compte la importància de la presència dels ensenyaments artístics en el sistema educatiu per la seua capacitat de vertebració pedagògica.

Ulrike Haneman i Ana M. Vernia. Foto: SEM-EE.

La SEM-EE subratlla que la Unesco, que va promoure i va afavorir la ISME a través del Consell Internacional de la Música, evidencia la seua eficàcia pedagògica i que Unicef assegura que influeix en la capacitat d’aprenentatge, creativitat, desenvolupament motriu i socioafectiu i prevenció de la violència.

Música per a xiquets i adults

Vernia va compartir amb Haneman en el I Seminari d’Aprenentatge al llarg de la vida, celebrat a Londres recentment, la preocupació per l’educació musical que reben els xiquets en educació primària, va proposar que la música siga una matèria i una eina d’aprenentatge en les persones adultes i va exposar la importància que el docent reba una formació especialitzada perquè el perfil generalista del futur mestre i l’escàs bagatge lectiu dels crèdits no són suficients per a impartir aquesta assignatura.

La presidenta de la SEM-EE va mostrar la seua sorpresa davant l’error pedagògic dels responsables educatius per no tenir en compte l’eficàcia de la música en la lluita contra el fracàs escolar. Així mateix, va destacar “el potencial i beneficis que proporciona a la formació de persones de totes les edats” i va constatar que “existeix una clara exclusió educativa en l’àmbit de la formació d’adults”.

La ISME, que compta amb més de 90 països membres, es va formar en 1953 per a estimular l’educació musical com a part integral de l’educació general i els seus objectius són la construcció i manteniment d’una comunitat mundial de professors de música del món per a fomentar la cooperació i la promoció de la mateixa en persones de totes les edats en cinc grans àrees: Europa, Llatinoamèrica, Amèrica del Nord, Àfrica i Àsia Pacífic.

Comparteix

Icona de pantalla completa