Diari La Veu del País Valencià
Candidats i candidates per dirigir l’Orquestra de València

Sixto Ferrero / València.

Divendres s’anunciava que l’actual director titular de l’Orquestra de València, l’israelià Yaron Traub, no continuarà com a titular i director artístic de la formació simfònica del Palau de la Música, ja que conclou el seu contracte en juny de 2017. No obstant això, mantindrà el lligam amb l’auditori com a assessor artístic durant un any.

La decisió al voltant d’aquests fets, confirmada divendres pel Palau, l’anticipava la presidenta del Palau i regidora de Cultura i Benestar Animal, Glòria Tello, a aquest diari durant una entrevista realitzada el passat 14 de desembre i que oferirem el proper diumenge 8 de gener, en la qual també fa una valoració de la feina feta al Palau des de la seua arribada fins a la data.

Així, el ball de candidats i candidates ha començat. El director del Palau de la Música, Vicent Ros, ha atès aquest diari per transmetre com serà aquest procés que començarà en acabar aquesta temporada del 30 aniversari de l’auditori (la 2016-2017), que es troba tancada completament. Així, Ros ha explicat que serà al llarg de les dues temporades següents, la 2017-2018 i la 2018-2019, és a dir, abans que concloga aquesta legislatura, quan l’Orquestra de València ha de tindre un director o directora titular. Aquest, però, preferentment ha de ser valencià, encara que no descarten, des de la institució musical, que puga ser un director estranger. En aquest sentit, Vicent Ros ha explicat a La Veu que el director o directora seleccionada per la direcció, una tria que serà consensuada amb els músics i en la qual es tindrà en compte l’opinió del públic, ha de ser un mestre que “sàpiga posar disciplina de treball, que estiga disposat ha mantenir un compromís amb la direcció i els músics, que manifeste una responsabilitat artística, que faça un repertori programat en el cor i el cap”, perquè “volem un director que arrisque i que del resultat se n’aprofiten tots”. En eixe sentit, puntualitza que el director o directora “ha de conèixer les coses que es fan a València”, és a dir, que “el patrimoni musical valencià, el director que vinga, ha d’entendre que s’ha de valorar”. Pel que fa a les programacions i la inclusió en aquestes de música contemporània i als encàrrecs a compositors valencians i repertori autòcton, que fins ara quasi havien desaparegut, Vicent Ros indica que el nou director o directora “ha de combinar la tradició amb la modernitat en els programes”. Mentre que, per altra banda, “hem de tindre una relació viva amb el públic, hem d’atraure’ls amb projectes nous i innovadors, per mantenir una relació activa. Per això, “necessitem un director que organitze els programes perquè sume, perquè la gent −que forma l’orquestra− és jove i cal que els motive”.

Candidats i candidates

La intenció que el proper director o directora de l’Orquestra de València siga valencià és una premissa pràcticament unànime. Així, al llarg de les dues temporades esmentades i sobre les quals la direcció del Palau està treballant, dirigiran l’orquestra diferents directors i directores, alguns dels quals ja han confirmat dates i, amb altres, s’està negociant.

Ramón Tebar.

Ramón Tebar (València, 1978) actualment té contracte amb la Gran Òpera de Florida, és director principal invitat del Palau de les Arts i està especialitzat en repertori líric.

Gustavo Gimeno.

Gustavo Gimeno (València, 1976) actualment manté contracte com a titular amb l’orquestra Filharmònica de Luxemburg, formació amb la qual visità el Palau de la Música en novembre de 2016. És un dels directors amb més trajectòria internacional en l’actualitat i qui, segons el perfil traçat per la direcció del Palau i el currículum de Gimeno, més encaixa en el lloc. De bestreta, és el principal candidat a assumir la direcció de l’Orquestra de València d’ací dos anys.

Rubén Gimeno.

Rubén Gimeno (València, 1972), fins a la temporada 2015-2016, ha sigut el director titular de l’Orquestra Simfònica del Vallés. Ara per ara, segueix vinculat a altres orquestres de l’Estat espanyol, com la de Tenerife. Tindria, a priori, disponibilitat contractual.

Robert Forés Veses.

Robert Forés (València, 1970), l’exviolinista de l’Orquestra de València, és director titular de l’Orquestra d’Auvergne (França) des de 2012 i fins el 2018. El 2015 debutava dirigint l’Orquestra de les Arts.

Pablo Rus Broseta.

Pablo Rus (Godella, 1983) actualment té contracte com a director associat de l’Orquestra Simfònica de Seattle. És director artístic del conjunt valencià Grup Mixtour, especialitzat en música contemporània, amb el qual participà en la darrera edició del Festival Ensems al Palau de la Música. És el candidat més jove.

Jordi Bernàcer.

Jordi Bernàcer (Alcoi, 1976), assistent de Lorin Maazel i Zubin Mehta a les Arts, des de 2015 té contracte com a director resident a l’Òpera de San Francisco, als EUA.

Juan Luís Martínez.

Juan Luís Martínez (València, 1961) és catedràtic de direcció d’orquestra del Conservatori Superior de Música d’Aragó i alhora el director titular de l’Orquestra Simfònica del centre d’ensenyament susdit i titular des de 2009 de l’Orquestra Ciutat de Torrent.

Francisco Valero-Terribas.

Francisco Valero Terribas (Silla) va dirigir el passat 25 d’abril el concert institucional a les Corts, quan es va posar al capdavant de l’Orquestra de València. Actualment, és professor de la Banda Municipal de València i el director de l’Orquestra de Cambra Eutherpe de València i de la Jove orquestra de León.

Josep Vicent.

Josep Vicent (Altea, 1970) va dirigir l’Orquestra de València aquest passat mes de novembre i tornarà en 2017. Actualment, és el director artístic de l’Auditori d’Alacant (ADDA), director de l’Orquestra Mundial i col·laborador habitual de la companyia La fura dels Baus.

Álvaro Albiach Fernández.

Álvaro Albiach (Llíria, 1968) actualment és el director titular de l’Orquestra d’Extremadura, amb qui té contracte fins a la finalització d’aquesta temporada. Donades les circumstàncies de què partia l’orquestra, a punt de desaparèixer en 2013, Albiach renova des d’aleshores per períodes breus, la qual cosa fa d’ell una opció a la candidatura.

Beatriz Fernández.

Beatriz Fernández (Paiporta, 1983), l’actual directora de diferents bandes simfòniques valencianes, d’entre les quals destaca la Lira Castellonera (Castelló de la Ribera) i l’Orquestra de l’Ateneu Musical del Port. Fernández acaba de ser nomenada subdirectora de la Banda Municipal de Barcelona.

Virginia Martínez.

Virginia Martínez (Molina de Segura, 1979). La directora murciana ha mantingut en els últims anys contacte amb l’Orquestra de València, ja que va ser nomenada assistent en el 2006/2007. Actualment, Martínez és directora titular de la Jove Orquestra de la Regió de Múrcia i de l’Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia.

Amb un perfil internacional, trobem directors que han passat pel Palau de la Música i que tornaran a passar o altres amb els quals s’està treballant perquè hi tornen al llarg d’aquests dues temporades. Tanmateix, Ros reconeix que els directors estrangers, en cas de vindre, “ho farien per acabar de fer-se” com a directors. Així mateix, s’està treballant per dur alguns dels directors i directores xineses que han guanyat el concurs de direcció Mahler (Mahler Competition). Entre els noms que destaquen com a candidats trobem:

Lorenzo Viotti.

Lorenzo Viotti (Lausana, Suïssa, 1990). El director suís dirigí l’Orquestra de València la passada temporada i els músics tenen d’ell un “bon record” i un “bona opinió”. Viotti no té cap contracte de llarga durada amb cap orquestra, sinó que les seues aparicions són compromisos internacionals que rep a conseqüència d’haver guanyat diferents premis.

Domingo Hindoyan.

Domingo Hindoyan (Caracas, 1980). El veneçolà és producte d’El Sistema, d’on ixen altres figures com Gustavo Dudamel. Després de ser director assistent de Barenboim a l’Orquestra de l’Staatsoper, Hindoyan atén compromisos internacionals sense contracte de llarga durada.

James Gaffigan.

James Gaffigan (Nova York, 1979) actualment és el director de l’Orquestra de Lucerna i durant aquesta temporada ha passat pel Palau, on ha deixat molt bones sensacions.

Rafael Payaré.

Rafael Payaré (Caracas, 1981). El director veneçolà també és fruit d’El Sistema i des de 2014 és director titular de l’Orquestra simfònica d’Ulster (Irlanda del Nord). El 2013 va dirigir al Palau de les Arts.

Comparteix

Icona de pantalla completa