Diari La Veu del País Valencià
Puig, Oltra i Montiel valoren positivament les 201 mesures de l’ampliació del pacte del Botànic
RedactaVeu / València

Satisfacció. Eixe és el denominador comú dels representants de les forces signants de l’ampliació del Pacte del Botànic −el president de la Generalitat i secretari general del PSPV, Ximo Puig; la vicepresidenta i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra; i el secretari general de Podem al País Valencià, Antonio Montiel− després de rubricar, aquest dimecres, el document que arreplega 201 mesures per renovar el “compromís amb la ciutadania” i que posen un èmfasi especial en el model productiu i l’ocupació.

La firma ha tingut lloc novament al Jardí Botànic de València −lloc que va acollir la signatura de l’històric pacte que va propiciar la formació de Govern en 2015− amb Puig, Oltra i Montiel com a protagonistes d’aquesta renovació de l’Acord en què han estat acompanyats per un important nombre de diputats de les tres formacions, a més de per diferents consellers, alts càrrecs i representants sindicals.

“És una alegria compartir-ho des de la diversitat”, ha dit Puig en la seua intervenció, durant la qual ha recordat que fa 20 mesos es posava fi al “desgovern del PP –al País Valencià− i s’obria l’esperança de canvi i el procés de reconstrucció” del nostre territori. “Ara –ha afegit− una vegada transcorregut aquest temps i atès que els cinc eixos han sigut ja desenvolupats, l’ambició és anar més enllà” amb un “nou compromís amb els ciutadans de la nostra terra”, ha assegurat.

Puig: (PSPV): “No cap autosatisfacció perquè hi ha moltes coses per fer”

El líder del PSPV ha volgut agrair l’esforç realitzat pels partits que sustenten el Consell perquè amb “l’esforç i complicitat de tots s’ha aconseguit que els cinc eixos del Botànic foren una realitat” malgrat “l’herència rebuda, que ha fet difícil el trànsit en el primer any”, si bé s’han aconseguit “avanços en polítiques socials i també en economia en governar des de l’honradesa, l’estabilitat política i el diàleg social”.

Imatge general del moment de la signatura de l’ampliació de l’acord. Foto: @Compromis.

Puig ha indicat que al Consell li agradaria “anar més de pressa”, però ha recordat que encara que en termes polítics coneixien el “desastre”, a l’hora de gestionar han vist que era “pitjor del que pensàvem” i ha citat, per exemple, la T2 de Metrovalència o Ciutat de la Llum. “Ens agradaria anar més de pressa i que la realitat no haguera sigut tan dura com la que ens hem trobat. Aquest intangible ha sigut un fre per a l’acció de Govern”, ha indicat Puig, per a qui “no cap un discurs d’autosatisfacció perquè hi ha moltes coses per fer”.

Oltra (Compromís): “Un pacte viu més actual que mai”

Mónica Oltra, per la seua banda, ha destacat que aquest acord és “un pacte viu i més actual que mai” en aquests moments i que calia ampliar-lo “perquè l’Acord del Botànic inicial va ser prudent i no una carta als Reis d’Orient”. “Ara que s’han complit els objectius que arreplegava −ha dit− es proposa un pacte més ambiciós que és fruit d’un govern que treballa”.

De tots els eixos, ha incidit que el que més s’amplia és el del nou model productiu perquè en un primer moment van haver d’afrontar la “catàstrofe social heretada” i ara s’aposta per l’àmbit econòmic sobre quatre eixos: la societat de les cures, la cultura, la R+D+i i la transició ecològica de l’economia.

També ha explicat que s’inclou un annex amb la reivindicació de mesures que són competència estatal. “Demane a aquells que no sostenen aquest Govern, que són una garantia per a tots els valencians, que se sumen encara que estiguen a l’oposició”, ha assenyalat. “Estem superant la ruïna en diferit amb un Consell que ha donat estabilitat, progrés i transparència”, ha subratllat Oltra.

Montiel (Podem): “Un acord que inclou la societat civil” valenciana

Montiel, que s’ha mostrat “satisfet” amb aquesta ampliació, ha recordat que l’acord és “a quatre” perquè inclou la societat civil. “Sempre cal cedir per arribar a uns mínims i aconseguir el consens”, ha manifestat Montiel, que també ha destacat que 201 mesures són “una bona collita de projectes que donaran viabilitat a projectes concrets, especialment en l’àmbit econòmic”.

Si bé ha matisat que “queda molt de treball per fer” i que aquest acord “continua sent un acord de mínims” perquè des de Podem pensen en “construir la Comunitat Valenciana de la dècada futura i recuperar l’ambició dels valencians”, ha anunciat que “hi ha temps en 2017 per posar un objectiu ambiciós per al disseny de la Comunitat del futur”.

En ser preguntat sobre el punt més conflictiu a l’hora d’arribar a un acord sobre l’ampliació, Montiel ha reclamat, entre altres qüestions, el foment del diàleg amb el comerç, un major suport al sector primari o la revisió integral del Servef. En tot cas, ha incidit que l’Acord del Botànic “orienta les polítiques” i en cap cas es pot traslladar a ell “cap programa electoral”. “Podem −ha dit− no renuncia a continuar exercint el seu paper parlamentari i quan haja de ser crític, ser-ho”.

Mesures de l’acord

En l’eix 1 −Rescat de persones− el renovat Acord del Botànic arreplega 24 mesures, entre les quals s’inclou l’elaboració d’una nova Llei de Renda Garantida de Ciutadania, arribar a 1.000 habitatges de lloguer social a l’any, mesures contra la violència masclista, un pla de xoc per agilitar la tramitació d’expedients de dependència o un pla per a un nou model de centres residencials per a majors o dependents. També insta a superar l’“exclusió sanitària” de les persones que no tenen dret a sanitat pública, prioritzar l’eliminació de barracons, reformar la Sindicatura de Greuges o regular un nou model de justícia gratuïta.

En l’eix 2 −Regeneració democràtica i lluita contra la corrupció− figuren 33 mesures com la reforma de la Llei de la Sindicatura de Comptes, la reforma del Consell Jurídic Consultiu, el desenvolupament de la policia autonòmica, una llei de responsabilitat social i una altra de regulació de ‘lobbies’, mitjans tecnològics per a les oficines judicials i la reforma i construcció d’infraestructures necessàries, exigir nous òrgans judicials, un pla estratègic de recursos humans per a la Generalitat i una nova llei d’ordenació i gestió de la funció pública.

Respecte a l’eix 3 −Governar per a les persones− proposa ampliar la xarxa d’educació pública de 0 a 3 anys, reformar la llei del Consell Valencià de Cultura, el pla de tornada de joves investigadors, l’augment del sòl de despesa en cultura, la Taula de Participació de la Cultura Valenciana, la recuperació de les concessions sanitàries i realitzar auditories, disminuir l’eventualitat i els contractes brossa en Sanitat o un pla valencià d’inclusió social.

En l’eix 4 −Nou model productiu− s’arrepleguen 89 mesures entre les quals figuren un pla d’industrialització, mesures de foment de la producció ecològica, un pla de recuperació del teixit productiu en zones rurals, un acord autonòmic per a l’ocupació, suport de l’autoocupació, un pla de formació de nous agricultors, programes, un ajust en les titulacions d’FP, l’impuls de l’Agència Valenciana de la Innovació o fer un inventari del sòl acumulat durant la bombolla i sense expectatives urbanístiques.

Respecte a l’eix 5 −Finançament just i auditoria ciutadana− el document incideix en la necessitat d’un nou sistema, la reestructuració del deute, una nova llei d’Hisenda Pública Valenciana o la reforma legislativa del sistema fiscal.

Finalment, entre les reivindicacions al Govern espanyol figuren el Corredor Mediterrani, el Tren de la Costa, l’actualització del finançament del Palau de les Arts o un acord per poder finalitzar les obres del Parc Central.

Comparteix

Icona de pantalla completa